Meerjarenplan
Om inzicht te geven en de verbinding te maken tussen landelijk en regionaal zijn we aan de slag gegaan met een meerjarenplan specifiek voor de Netwerken Integrale Kindzorg. Hierin is er veel aandacht voor de koppeling met de landelijke ontwikkelingen, maar ook voor de lokale kleuringen per regio. De volgende hoofdthema’s zijn geformuleerd in dit meerjarenplan:
- Professionalisering van de NIK
- MKS als basis
- Kennis verbreding en verdieping
- Samenwerking Kinder Comfort Teams (KCT)
- Vergroten bekendheid van de NIK
- Signalerende functie
- Consulterende functie
- Ervaringsleren
Zowel regionaal als landelijk worden er mooie stappen gezet om de gestelde doelen te kunnen behalen. De inhoud van het meerjarenplan is kort weergegeven in een factsheet.
Landelijke ontwikkelingen
1. Professionalisering van de NIK
De netwerkcoördinatoren zijn afgelopen jaar volop aan de slag gegaan met het vergroten van zelforganisatie en het versterken van de samenhang tussen de 7 netwerken. Dit heeft geleid tot betere opschaling van regionale vraagstukken naar landelijk niveau, professionalisering omtrent monitoring en sturing op uitkomsten. Ook weten de coördinatoren hun expertise beter te verbinden t.b.v. overkoepelden vraagstukken. Dit traject zal in januari 2024 tot een afronding komen.
We hebben in 2023 geconstateerd dat de manier waarop de bestuurlijke overleggen in de regio’s zijn vormgegeven niet uniform is en mogelijk niet volledig aan sluit bij de behoefte van de bestuurders. De komende tijd gaan we aan de slag om verder te analyseren wat een passende vorm van samenwerking is op bestuurlijk/strategisch niveau.
2. MKS als basis
Ouders van een ernstig ziek kind hebben met veel zorgverleners te maken. Niet zelden zijn er tussen de 20-40 zorgverleners betrokken bij het gezin. Het is daarom ontzettend belangrijk dat deze professionals op regelmatige basis afstemming zoeken met elkaar. Het organiseren van een Multi Disciplinair Overleg (MDO) helpt hierbij, mits het efficiënt en effectief wordt georganiseerd. De Netwerken Integrale Kindzorg hebben hier in 2023 een training voor ontwikkeld (in samenwerking met MDO Kompas) en hebben een handige hand-out gemaakt die ervoor zorgt dat je precies weet welke stappen je in elke fase moet zetten. Het MKS vormt de basis voor deze training.
3. Kennis verbreding en verdieping
Er zijn meerdere informatie- en ontmoetingsavonden voor de geestelijk verzorgers en rouw- en verliesbegeleiders georganiseerd waarin telkens ook een thema behandeld wordt. In de regio Noord-Holland/Flevoland was dat bijvoorbeeld de systeembenadering in rouwzorg en het inzetten van rituelen tijdens de begeleiding.
Kennismaking met theater Broos: we proberen als netwerkcoördinatoren aan te sluiten bij de theatervoorstellingen om ouders en professionals van advies te kunnen voorzien tijdens het nagesprek.
4. Samenwerking KCT
In meerdere regio’s is gestart met een verpleegkundige kenniskring waarbij de verschillende kinderthuiszorgorganisaties met elkaar zijn gaan verkennen waar ieders expertise zit (route zorg, blokzorg enz). Ook hebben we met elkaar gekeken waar de witte vlekken in zorgaanbod zitten en hoe we de samenwerking tussen verschillende kinderthuiszorgorganisaties kunnen bundelen (o.a. door met elkaar na te denken over een checklist die je inzet bij terminale thuiszorg bijvoorbeeld).
5. Vergroten bekendheid van de NIK
De netwerken hebben zich door middel van stands, presentaties, workshops en dergelijke afgelopen jaar regelmatig laten zien op diverse landelijke dagen van belangenverenigingen, symposia en publieksevenementen, zoals de Veinedagen.
6. Signalerende functie
Kleinschalige initiatieven voor medische kindzorg hebben grote moeite om te starten dan wel het hoofd boven water te houden door het woud aan wet- en regelgeving. Toch hebben we een grote behoefte aan dit soort voorzieningen, mits kwalitatief voldoende geborgd. Langdurige woonvoorzieningen voor ernstige zieke kinderen en logeervoorzieningen voor kinderen die naast medische zorg ook 1-op-1 begeleiding nodig hebben, zijn moeilijk te vinden. We hebben een bijeenkomst georganiseerd voor deze kleinschalige initiatieven waarbij zij van elkaar konden leren, uitwisselen, en informatie krijgen rondom bijvoorbeeld aansluiting bij de Branchevereniging Integrale KindZorg (BINKZ). De NZA, ZN en zorgkantoor Zilveren Kruis waren ook aanwezig om te horen wat er speelt in het veld. De wens van de aanwezigen is om op 1 platform informatie te kunnen vinden en uit te kunnen wisselen met elkaar. De NIK hebben in 2023 eerste stappen in gezet om hierin te kunnen voorzien.
7. Consulterende functie
Afgelopen jaar zien we een toename van de inzet GV en van de casuïstiek. De casuïstiek wordt ook complexer, waardoor de betrokkenheid van de netwerkcoördinator vaak langduriger en intensiever is dan voorheen
8. Ervaringsleren
De voorbereidingen voor de spiegelgesprekken met ervaringsdeskundigen ouders in 2024 zijn gestart.
Het Integraal Zorg Akkoord (IZA) zorgt ervoor dat samenwerken in netwerken in de gehele zorg prioriteit heeft gekregen. Dat vraagt ook wat van de Netwerken Integrale Kindzorg, gezien de NIK de organisatorische basis voor netwerkend werken in de medische kindzorg vormen. Dit brengt voor de komende jaren de nodige uitdagingen met zich mee.
In 2023 is vanuit de gedachte van vernieuwing en kruisbestuiving sprake geweest van interne wisselingen van netwerkcoördinatoren in 4 van de 7 regio’s. Ondanks het om ervaren netwerkcoördinator gaat, netwerkcoördinator heeft het toch tijd nodig om elkaar weer te leren kennen. Er moet een nieuwe basis worden gelegd voor de verbinding en de samenwerking met elkaar. Dit is essentieel voor een goede netwerksamenwerking. Dat een netwerk dan even stil staat in de doorontwikkeling is dan ook niet vreemd. We zien echter wel dat er doordat er een andere netwerkcoördinator komt ook weer een frisse wind waait in een regio, dit komt de samenwerking soms juist ten goede. Het cyclisch laten rouleren van coördinatoren levert op.