Skip to main content
Home  › ... Over kinderpalliatieve zorg › Projecten › Maatschappelijke bewustwording

Maatschappelijke Bewustwording in de kinderpalliatieve zorg 

Als men beter geïnformeerd is over wat kinderpalliatieve zorg is en inhoudt, kan er vaker passende zorg en ondersteuning zijn voor kinderen in de palliatieve fase. En daarmee een hogere kwaliteit van leven voor kind en gezin. 




Maatschappelijke Bewustwording in de kinderpalliatieve zorg 

Hoe zorgen we voor maatschappelijke bewustwording?

Of je nou zorgprofessional, beleidsmaker, familie of zelf ouder bent van een ernstig ziek kind, je bewustzijn van wat kinderpalliatieve zorg is en wat het kan betekenen, helpt. Het helpt je passende zorg of ondersteuning te geven of te vinden. Het helpt je beleid te maken dat past. Het helpt je te begrijpen wat de impact is, en hoe je daarmee om kunt gaan.
 
Om de maatschappelijke bewustwording bij ouders, hun netwerk, het brede publiek en  zorgprofessionals te vergroten, doen we verschillende dingen:

·      Initiëren (en aanhaken bij) campagnes
·      Verbeteren van (online) informatie
·      Ontwikkelen van scholing
·      Faciliteren en organiseren van bijeenkomsten

Wanneer de maatschappij zich bewust is van kinderpalliatieve zorg, kunnen ouders en families gemakkelijker toegang krijgen tot de juiste zorg voor hun zieke kinderen. Dit omvat niet alleen medische zorg, maar ook psychosociale ondersteuning voor het hele gezin.

Bewustwording kan helpen bij het verminderen van stigma's en misvattingen rondom palliatieve zorg voor kinderen. Mensen kunnen een beter begrip ontwikkelen van wat kinderpalliatieve zorg inhoudt en hoe het een waardevolle rol speelt in het leven van zieke kinderen en hun families.

Een maatschappij die bekend is met kinderpalliatieve zorg kan ook zorgverleners beter ondersteunen. Dit kan leiden tot meer middelen, training en erkenning voor de uitdagende maar essentiële rol die deze professionals spelen.

Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende partners, waaronder zorginstellingen, patiëntenorganisaties, onderzoeksinstituten en overheidspartners. Deze samenwerking zorgt voor een brede en geïntegreerde aanpak van palliatieve zorg.

NPPZ II - Kind en Jongere heeft als voornaamste doel om de kwaliteit van palliatieve zorg voor kinderen en jongeren te verbeteren. Dit omvat niet alleen medische zorg, maar ook psychosociale ondersteuning voor patiënten en hun families.

Hoe is het met jou?

‘Hoe is het met jou?’ Moeder Marcia vertelt samen met andere ouders dat deze vraag je als ouder kan helpen om je minder eenzaam te voelen bij de medische zorg voor je kind. Gezien en gehoord worden door zorgprofessionals is één van de wensen van gezinnen. 

Moeder Anne vult aan: ‘Het heeft ons geholpen dat zorgprofessionals met wie we te maken hadden er écht waren, als zichzelf. Een vaste arts is daarbij enorm helpend geweest, zodat wij ons open konden stellen en de arts ons kind echt zag.’

Campagnes die je aan het denken zetten

Campagne 'Ongeneeslijk. Niet Uitbehandeld.'

De gezichten van Julian (20) en Kevin (27) waren op veel plekken in Nederland te zien. Samen met vijf andere mensen die ook een ongeneeslijke ziekte of aandoening hebben, vragen ze er aandacht voor dat kinderen en jongeren ook palliatieve zorg nodig hebben.


Gerelateerd nieuws over NPPZ II

Ondersteunend materiaal

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.