Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Terugblikken op 2023: wat is er gebeurd op het gebied van ‘Levenseinde kinderen’?

Verschillende stappen die zijn gezet rondom het thema 'Laatste levensfase'.


Binnen het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg is er in 2023 veel aandacht geweest aan het thema ‘Levenseinde kinderen’. Allereerst hebben we een breed pakket aan informatiemateriaal gepubliceerd met betrekking tot de laatste levensfase van kinderen. Ook is er een informatiepakket ontwikkeld over het afscheid en uitvaart van een overleden kind. Tot slot treedt is er vanaf 1 februari 2024 een regeling die actieve levensbeëindiging mogelijk maakt voor kinderen in de leeftijdsgroep 1 tot 12 jaar die ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

Laatste levensfase

Het is een emotionele situatie waarvan je had gehoopt dat het een gezin nooit zou overkomen: een kind is ernstig ziek en zal niet meer beter worden. Er gebeurt in deze periode een hoop. Daarom heeft het Kenniscentrum informatie verzameld waarbij de laatste levensfase centraal staat. Denk hierbij aan pijnbestrijding, maar bijvoorbeeld ook hoe om te gaan met de mogelijke broers en zussen van een kind in deze fase.

Afscheid

Het overlijden van een kind kan een grote schok zijn. Hoe moeilijk de periode ervoor ook is, het kan helpend zijn om alvast wensen en voorkeuren rondom de uitvaart te bespreken. Na het overlijden zijn er veel keuzes te nemen en moet er van alles geregeld worden. Het Kenniscentrum heeft daarom informatie verzameld over:

De informatie die we hebben samengesteld, is bedoeld gezinnen te helpen in het nadenken over het afscheid en de uitvaart.

Regeling actieve levensbeëindiging

In de kinderpalliatieve zorg staat het voorkomen en verlichten van lijden voorop. Met goede zorg en ondersteuning lukt het gelukkig in de meeste gevallen om kinderen met levensduurverkortende of levensbedreigende aandoeningen een goede kwaliteit van leven te bieden. Maar in zeldzame gevallen kan het lijden van een kind zo ondraaglijk worden dat de mogelijkheden van palliatieve zorg niet toereikend zijn om het lijden te verlichten. Op 14 april dit jaar is het kabinetsbesluit genomen dat er een regeling komt voor de levensbeëindiging van zieke kinderen van 1 tot 12 jaar. Daarmee is Nederland straks het eerste land ter wereld met een regeling als deze. Lees meer over de laatste stand van zaken over de implementatie van deze regeling.


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.