Skip to main content
Home  › ... Nieuws

“Alles komt op losse schroeven te staan”

18 jaar worden en ongeneeslijk ziek zijn. In het rapport beschrijven de onderzoekers de problematiek waar jongeren met een levensduurverkortende of levensbedreigende ziekte mee te maken krijgen bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar.


Werkbezoek Directeur-Generaal Langdurige Zorg bij Xenia & Rapport 18-/18+

Door de voortgang van medische technologie en ontwikkelingen in behandelmogelijkheden, worden ernstig zieke kinderen steeds ouder en bereiken ze de volwassen leeftijd. Dat is heel mooi, maar betekent ook dat wij als maatschappij de verantwoordelijkheid hebben om de zorg en ondersteuning voor deze doelgroep goed te regelen. De harde werkelijkheid van deze jonge mensen en hun omgeving bestaat uit veel bureaucratie en onzekerheid over het rondkrijgen van zorg. Het is noodzakelijk dat de zorg en ondersteuning met hen meebeweegt, zodat zij ook daadwerkelijk een leven kunnen leiden dat bij hun wensen en leeftijd past.

Op vrijdag 10 februari bracht Directeur-Generaal van Langdurige Zorg van VWS, Ernst van Koesveld, een bezoek aan logeerhuis en hospice voor jongeren Xenia in Leiden. De DG werd welkom geheten door initiatiefnemer en directeur Jacqueline Bouts. Na een rondleiding en indringend gesprek met een van de bewoners van de naastgelegen appartementen, volgde een groepsgesprek over de uitdagingen en knelpunten die bestaan bij het organiseren van zorg voor jonge mensen die ernstig ziek zijn. Het Onderzoek 18-/18+ en de eindrapportage Domeinoverstijgend Indiceren werden deze middag aan de DG overhandigd.

De urgentie is groot en voelbaar bij alle partijen: er ligt een belangrijke opdracht voor levensloopbestendige bekostiging en het vereenvoudigen van processen voor ernstige zieke jongeren. Het programma NPPZ II vervult hierin een belangrijke rol.

Onderzoek 18-/18+

In het rapport beschrijven de onderzoekers de problematiek waar jongeren met een levensduurverkortende of levensbedreigende ziekte mee te maken krijgen bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar. De onderzoekers bieden, vanuit het perspectief van jongeren en ouders, inzicht in wat de zorgverlening voor ernstig zieke jongeren inhoudt en geven een overzicht van de (systeem)knelpunten bij het organiseren en financieren van zorg en ondersteuning bij en na de overgang naar het 18de levensjaar. In het rapport worden 10 aanbevelingen geformuleerd, die een leidraad vormen voor betere zorg en ondersteuning en betere kwaliteit van leven voor jongeren met een ongeneeslijke ziekte.

Bekijk hier het onderzoeksrapport.

 


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.