Skip to main content
Home  › ... Ondersteuning › Informatiemateriaal › Impuls geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging

Je hoort dat je kind een ongeneeslijke ziekte heeft. Direct ontstaat er onzekerheid over het nu en straks: hoe ondersteun ik hem of haar in dit proces? Wat hebben mijn andere kinderen nodig? Hoe neem ik straks afscheid? Een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider begeleidt je en denkt met je mee over allerlei vragen over het leven, ziek zijn en de dood. Ook als de dood nog jaren op zich laat wachten.


 

Geestelijke verzorging

Begeleiding thuis bij levensvragen, rouw en verlies

Wil je contact met een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider? Neem dan contact op met de netwerkcoördinator van het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) in je regio. Deze kan je verder helpen.

Heb je al een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider? Deze professional kan contact opnemen met het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) om te kijken of en hoe de subsidie kan worden gebruikt.

Het ministerie van VWS heeft een subsidie beschikbaar gesteld om gezinnen financieel te ondersteunen als zij gebruik willen maken van deze professionals. Dit kan tijdens het ziekteproces, maar ook na het overlijden.

Begeleiding thuis bij levensvragen, rouw en verlies

Kennisclip geestelijke verzorging

Kennisclip geestelijke verzorging

 

Voor wie is de subsidie?

Professionals en ouders doen steeds vaker een beroep op de subsidie. Het is goed om inzichtelijk te hebben welke gezinnen in aanmerking komen voor de subsidie, wat de kwaliteitseisen zijn voor de professionals die deze mensen begeleiden en hoe we zoveel mogelijke gezinnen kunnen ondersteunen. In het kort, richt de subsidie zich op de volgende groepen:

  • Kinderen die zijn overleden (tot 2 jaar geleden), we begeleiden vanuit de subsidie het hele gezin
  • Kinderen met een levensduurverkortende aandoening die niet meer beter worden, we begeleiden het hele gezin
  • Kinderen van ernstig zieke ouders (KIEZO) of ouders die zijn overleden (tot 2 jaar geleden), we begeleiden alleen de kinderen

Meer informatie over geestelijke verzorging

Factsheet Geestelijke Verzorging Thuis

Geestelijke verzorging is professionele hulp bij vragen over zingeving en levensbeschouwing. Mensen blijven steeds langer thuis wonen. Daardoor worden thema's als ouder worden, kwetsbaarheid, eenzaamheid, ziekte en rouwverwerking belangrijker. Vaak hebben mensen in deze situaties behoefte aan hulp bij zingevingsvragen. Zowel volwassenen als kinderen kunnen nu hulp krijgen bij deze vragen, gewoon thuis.

Factsheet Geestelijke Verzorging Thuis

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.