Skip to main content
Home  › ... Over kinderpalliatieve zorg › Projecten › Maatschappelijke bewustwording › Onbespreekbare, bespreekbaar maken

Het onbespreekbare bespreekbaar maken

Het onbespreekbare bespreekbaar maken

Ouders en zorgverleners van een kind met een ernstige ziekte of aandoening, vinden het belangrijk dat ze over moeilijke vragen en keuzes (ook wel ethische dilemma’s genoemd) kunnen praten. Dit is niet altijd vanzelfsprekend. Het doel van dit project is het ‘onbespreekbare’ bespreekbaar maken, zowel in de spreekkamer, tussen zorgverleners als binnen het gezin. Zodat taboes worden doorbroken en ongemak vermindert. 


 

Het onbespreekbare bespreekbaar maken

Hoe maken we het ‘onbespreekbare’ bespreekbaar?

Het doel van het project is dat ouders, kinderen, jongeren en zorgprofessionals in gesprek gaan over lastige thema's. Daarom zetten we de volgende stappen: 


Helder maken welke thema’s als onbespreekbaar worden ervaren

Om te zorgen dat de handvatten straks goed aansluiten bij de behoeften uit de praktijk, is een verkenning gedaan. Diverse literatuur en ervaringsverhalen van ouders zijn onder de loep genomen om te ontdekken wat als onbespreekbaar wordt ervaren. 

Uit de literatuurverkenning blijkt dat er maar weinig bekend is over wat ouders als moeilijk bespreekbaar ervaren. Wel wordt door ouders via ervaringsverhalen in de ervaringsmeter veel geschreven over onderwerpen die als zeer moeilijk bespreekbaar worden ervaren. 

Voorbeelden van thema’s zijn:
 •  schuld en schaamte
 •  de impact van de ziekte op ouders
 •  de gezinsdynamiek
 •  besluitvorming rond het levenseinde. 


Oorzaken die worden genoemd zijn dat ouders of gezinnen zich niet gezien of gehoord voelen en taboes die de bespreekbaarheid moeilijker maken. Of dat zorgverleners deze thema’s niet als onderdeel zien van de zorg voor kind en gezin. Deze resultaten en inzichten lees je in onderstaand rapport en worden later vertaald naar handvatten voor de praktijk.

Bekijk de verslagen uit de verkennende fase


Dieper ingaan op waarom bepaalde thema’s onbespreekbaar zijn

Om in gesprek te komen over deze thema’s, is het van belang te weten waarom deze onderwerpen moeilijk bespreekbaar zijn. En welke onderwerpen hier nog meer bij horen. Vanuit meerdere invalshoeken worden hierover met verschillende ouders en zorgverleners gesprekken gevoerd. 

 •  tijdens waardedialogen met zorgverleners vanuit diverse beroepsverenigingen in gesprek over de kwaliteit van leven en sterven.
 •  interviews met ouders over hun ervaringen met het ‘onbespreekbare’, om de onderwerpen verder te verdiepen.

Doel van deze gesprekken is om inzicht te krijgen, zodat er gezamenlijk invulling aan het begrip ‘onbespreekbaar’ en de thema’s kan worden gegeven. De inzichten worden gebruikt voor het ontwikkelen van passende handvatten om in gesprek te gaan.



Ontwikkelen van een praatplaat die uitnodigt in gesprek te gaan

Om in gesprek te komen is een praatplaat gemaakt. Dit hulpmiddel is ontwikkeld door ervaringsdeskundigen, ouders, zorgprofessionals en onderzoekers die zich verbonden voelen met dit thema. 

“Mag ik binnenkomen?”

Op de praatplaat staat een huis afgebeeld, onder een glazen stolp. Voor de buitenwereld een gewoon huis, voor het gezin vol zorgen. Verschillende werelden die elkaar niet altijd snappen. Er is voor een huis gekozen omdat ouders van zorgintensieve kinderen vaak zeggen:

“Laat zorgverleners een poosje bij ons thuis meelopen. Dan zien ze wat het betekent om levenslang dag en nacht te zorgen en wat de impact daarvan is.”  

Zorgverleners staan op de plaat in een lange rij voor de stolp, op zoek naar een ingang. De plaat moedigt hen aan om te vragen: “Mag ik binnenkomen?”

 


Verschillende kamers, verschillende thema’s

In het huis zijn verschillende kamers, elk met een eigen thema. De ruimtes kunnen onderwerpen en gevoelens zichtbaar maken. Deze worden vaak over het hoofd gezien of vertellen verhalen die onbespreekbaar blijven. 

Uitnodigen

Het huis op de plaat nodigt uit in gesprek te gaan, vragen te stellen en het onbespreekbare toch aan te kaarten. Door samen naar het nu en de toekomst te kijken en te vragen: wat heb je nodig? Zodat ouders zich gesteund voelen en zorgverleners hun betrokkenheid kunnen tonen. Gesprekspartners bepalen zelf wat ze met de praatplaat willen laten zien en bespreken, zodat datgene aandacht krijgt wat nodig is. 

Deel je verhaal

De plaat zal de komende tijd verder aangevuld worden met verhalen en verwijzingen naar andere informatie die hier op aansluit. We nodigen ouders en zorgverleners uit de plaat te bekijken en hun verhaal over het gebruik te delen, zodat het een hulpmiddel wordt voor iedereen. 


Ontwikkelen van ondersteuning en handvatten om het 'onbespreekbare' op tafel te krijgen

Op basis van de verzamelde behoeften en inzichten, ontwikkelen we ondersteuning en handvatten die helpen het ‘onbespreekbare’ op tafel te krijgen. Doel is dat kinderen, jongeren, ouders en zorgprofessionals minder thema’s als onbespreekbaar ervaren. Zodat men vroegtijdig met elkaar en onderling gemakkelijker in gesprek kan gaan over waarden, wensen en behoeften en minder ongemak ervaren. 



Ervaringsverhalen van ouders

‘En ondanks dat was hij nog steeds ‘dat kind met epilepsie zonder diagnose’. Niet dat jongetje dat het zo zwaar heeft waar bijna geen sprake is van kwaliteit van leven. Een jongetje met hopeloze ouders die smeekten bij de artsen om gesprekken over kwaliteit van leven, over de toekomst, over hoe nu verder. Het leven van ons kind was geen leven en al wat men deed was weer een nieuw medicijn aanraden.’

Help andere ouders, deel ook je ervaring!

Jouw ervaring laat ons zien wat er goed gaat en wat beter kan, zowel thuis als in het ziekenhuis. Zo draag je bij aan het verbeteren van de kinderpalliatieve zorg.

Deel je ervaring

Meer informatie over het project

Ethische dilemma’s worden vaak als onbespreekbaar ervaren. Maar wat is een ethisch dilemma eigenlijk? Een ethisch dilemma is een soort tweestrijd, waarbij twee verschillende waarden botsen. Het kiezen voor de ene waarde (bijvoorbeeld autonomie/ eigen regie) gaat daarbij ten koste van de andere waarde (weldoen/ het goede doen). Een ethisch dilemma in de kinderpalliatieve zorg kan bijvoorbeeld de keuze zijn of een kind wel of geen levensverlengende ingreep/behandeling moet ondergaan. 

Het project ‘Het onbespreekbare bespreekbaar maken’ bestaat uit een drietal fasen: 

  1. Exploreren en prioriteren: verkrijgen van inzicht welke thema’s als onbespreekbaar worden ervaren en welke daarbij prioriteit hebben.
  2. Verdiepen: inhoud geven aan de onbespreekbaarheid en het verder verkennen van deze thema’s samen met stakeholders en belanghebbenden uit het veld. Door middel van interviews met ouders en waardendialogen met zorgprofessionals vanuit relevante beroepsverenigingen over kwaliteit van leven en kwaliteit van sterven. 
  3. Ontwikkelen van instrumenten en ondersteuning: de inzichten uit fase 1 en 2 gebruiken voor het ontwikkelen van passende handvatten die gezinnen en professionals met elkaar en onderling ondersteunen om het onbespreekbare op tafel te krijgen en hierover gemakkelijker met elkaar in gesprek te gaan, zoals de praatplaat. 

Het project is voortgekomen uit de dialoogtafels ‘Gaan voor de hoop met oog voor de beperkingen’ die tussen 2020 en 2022 zijn georganiseerd door het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg en stichting 2CU. Ouders van kinderen met een zeer ernstig verstandelijk meervoudige beperking (ZEVMB) en zorgprofessionals spraken over thema’s rondom kwaliteit van leven en sterven en de grenzen daaraan.

Deze waardevolle bijeenkomsten hebben meerwaarde laten zien om het gesprek aan te gaan met ouders over wat voor hen belangrijk is. En daarbij niet alleen aandacht te hebben voor het medische stuk maar voor het hele plaatje (holistische kijk). De ervaring is dat het ongemak om moeilijke kwesties te bespreken voor zowel ervaringsdeskundige ouders als zorgprofessionals belemmerend kan zijn.

Ervaren werd hoe belangrijk het is dat in alle openheid thema’s besproken kunnen worden en het onbespreekbare boven tafel kan komen. Daarom is besloten dit onderwerp als speerpunt terug te laten komen op de kennisagenda en het project op te nemen als onderdeel van maatschappelijke bewustwording binnen NPPZ II - Kind en Jongere. 

In dit project werken we nauw samen met ervaringsdeskundige ouders en zorgprofessionals. De projectgroep wordt gevormd door een ervaringsdeskundige ouder, ethicus, geestelijk verzorger en een onderzoeker in de kinderpalliatieve zorg. Het Kenniscentrum ZEVMB en de KNMG zijn betrokken bij de uitvoering van dit project en de verspreiding van inzichten en handvatten.

Het onbespreekbare bespreekbaar maken van onderwerpen rondom het ernstig zieke kind is één van de doelen van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II). Het is een deelproject binnen het project maatschappelijke bewustwording over kinderpalliatieve zorg. Meer informatie vind je op:  

NPPZ II –Kind en Jongere


Nieuws rondom het onbespreekbare bespreekbaar maken

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.