Samen op onderzoek in Wonder Labs

Samen op onderzoek in Wonder Labs

Het onderwerp ‘kinderen en sterven’ is heel gevoelig. Als een kind levensbedreigende of levensduurverkortende aandoening heeft, moeten ouders en families zich op veel gebieden aanpassen en omgaan met verlies. Ook is het vaak lastig om het dagelijks leven goed te regelen en alles draaiende te houden.

Rondom de kwaliteit van leven en sterven van het kind zijn er veel complexe keuzes en vragen. Voor ouders, naasten en zorgverleners is het vaak niet makkelijk om hierover open te praten. De Wonder Lab-methode helpt hen om dit toch te doen.

Samen op onderzoek in Wonder Labs

Wat zijn Wonder Labs?

De Wonder Lab-methode is een gespreksmethode waarin deelnemers ervaringen delen, nieuwe inzichten ontdekken en van elkaar leren. Het doel is niet meteen om oplossingen te vinden, maar om meer wederzijds begrip en een sterkere verbinding tussen de deelnemers te creëren. Dit komt de zorg en ondersteuning voor het gezin en het kind ten goede.

Hoe werkt een Wonder Lab?

Tijdens een Wonder Lab deelt een ouder zijn of haar verhaal. Andere deelnemers reageren daarop met verdiepende vragen en delen soms hun eigen ervaringen. De focus ligt op het verkennen van wat voor de ouder belangrijk is. De ervaringen kunnen bijvoorbeeld gaan over het dagelijkse leven van het kind en gezin, contact met zorgverleners, rouw of verlies.

Door deze aanpak ontstaat aandacht voor wat echt belangrijk is. De methode raakt deelnemers: ze komen tot de kern van de ervaring en hun eigen gevoel daarbij. Ze luisteren goed en maken echt contact met elkaar.

Een open en veilige sfeer is hierbij belangrijk. Een Socratische houding speelt een grote rol. Dit betekent dat er ruimte is voor verwondering, nieuwe ideeën en echte ontmoetingen. Zo worden muren doorbroken die deelnemers soms in de praktijk voelen.

Vragen of contact

Voor vragen over dit project kan je contact opnemen met:

Ouders gezocht! Stuur mij uiterlijk 31 december 2024 een mail om deel te nemen in de werkgroep Wonder Labs.

Animatie Wonder Labs

Bekijk deze animatie voor een korte uitleg over gesprekken in Wonder Labs.

Animatie Wonder Labs

Ervaringsdeskundige ouders gezocht voor verdere implementatie

Om de Wonder Lab-methode verder te ontwikkelen en breder toe te passen, zoeken we ouders die willen meedenken en helpen om Wonder Labs verder te implementeren in de kinderpalliatieve zorg.

Waaraan kun je als ouder bijdragen?

Het waarborgen van het ervaringsperspectief van ouders.
Meedenken over de meerwaarde van Wonder Labs voor andere gezinnen.
Wonder Labs toegankelijk maken voor deelnemers.
Samenwerken aan de verdere verspreiding van Wonder Labs.
Co-organiseren van Wonder Labs met ouders en hun netwerken.
Co-ontwikkelen van hulpmiddelen die de eigen regie van ouders versterken.

Train gespreksleiders die Wonder Labs begeleiden

Als ervaringsdeskundige ouder kun je op verschillende manieren een waardevolle bijdrage leveren. Zo kun je bijvoorbeeld helpen bij het trainen van gespreksleiders die Wonder Labs willen begeleiden. Ook kun je meedenken over de ontwikkeling van een Wonder Lab-spel, waarmee mensen zelfstandig een Wonder Lab kunnen organiseren.

Deel je ideeën & tips

Daarnaast is er ruimte om samen te verkennen of en hoe Wonder Labs kunnen bijdragen aan gesprekken over goede zorg en ondersteuning voor gezinnen en hun naasten. Hierbij kan het zowel gaan om professionele zorg als om zorg en ondersteuning vanuit het eigen netwerk. Misschien wil je ook ideeën delen over hulpmiddelen die besluitvorming en regievoering kunnen ondersteunen, en die mogelijk in Wonder Labs gebruikt kunnen worden.

Help ons in de communicatie over Wonder Labs

Verder help je ons enorm met de communicatie over Wonder Labs binnen de kinderpalliatieve zorg. Dit kan bijvoorbeeld door het meeschrijven aan nieuwsberichten, bijdragen aan social media en het verzorgen van workshops en publicaties.

Als ouder ontvang je een vergoeding voor deze werkzaamheden.

Meld je voor 31 december aan

Wil je graag als ervaringsdeskundige ouder meedenken en helpen aan dit bijzondere project?

Neem dan voor 31 december 2024 contact op met Liesbeth Geuze via l.geuze@kinderpalliatief.nl.

Meer over dit project

De Deense professor Finn Hansen heeft de Wonder Lab-methode ontwikkeld. Deze is aangepast aan de Nederlandse situatie en aan kinderpalliatieve zorg. We werken bijvoorbeeld ook met ervaringsverhalen uit boeken, foto's, gedichten, documentaires en films.

De Wonder Lab-methode is een aanvulling op bestaande methoden, zoals moreel beraad, spiegelgesprekken en intervisie. Wat nog ontbrak, was een manier om dieper in te gaan op de ervaringen van ouders, hun omgeving en zorgverleners, en te leren van wat deze ervaringen betekenen. Dit is belangrijk, omdat ouders, hun naasten en zorgverleners vaak anders naar zorg kijken. Het is niet altijd makkelijk om elkaar goed te begrijpen. Daarom zijn we begonnen met Wonder Labs in de kinderpalliatieve zorg.

Sinds 2021 zijn er verschillende Wonder Labs georganiseerd binnen een samenwerking tussen het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, Vilans, Paula van Driesten, Liesbeth Geuze en De Haagse Hogeschool. Deze bijeenkomsten brengen ouders, zorgverleners en zorgverleners in opleiding, zoals artsen en verpleegkundigen, samen.

Over Wonder Labs binnen de kinderpalliatieve zorg en onze eerdere ervaringen kun je hier meer lezen: Artikel in Onderwijs en Gezondheidszorg

Wonder Labs helpen gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken. Wonder Lab-bijeenkomsten zorgen voor meer begrip en betrokkenheid bij wat er gebeurt in de kinderpalliatieve zorg en versterken de verbinding tussen alle betrokkenen. Hierdoor wordt duidelijker hoe mensen samen een verschil kunnen maken.

We verkennen ook of Wonder Labs een plek kunnen zijn voor gesprekken over goede zorg en ondersteuning voor gezinnen en hun naasten, waarbij ook het eigen netwerk van ouders en families wordt betrokken. Hierbij gaat het om onderwerpen zoals besluitvorming, het nemen van regie en het ontwikkelen van hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen.

Nieuws rondom Wonder Labs

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.