Richtlijn jongeren in transitie van kinderpalliatieve zorg naar palliatieve zorg voor volwassenen

Richtlijn jongeren in transitie van kinderpalliatieve zorg naar palliatieve zorg voor volwassenen

Ontwikkeling richtlijn voor soepele overgang van zorg voor ongeneeslijk zieke jongeren als zij 18 jaar worden 

Door de medische vooruitgang bereiken steeds meer jongeren die een palliatieve aandoening hebben de volwassen leeftijd. Dat is een prachtige mijlpaal, maar betekent ook dat zodra zij 18 jaar worden, afscheid moeten nemen van hun vertrouwde kindzorg en zorgverleners, en overgaan naar de volwassen zorg. Deze transitie brengt veel uitdagingen en daardoor onzekerheden met zich mee. Een nieuw te ontwikkelen wetenschappelijke richtlijn voor de transitie van kindzorg naar volwassenzorg voor jongeren met een palliatieve aandoening moet deze overgang verbeteren. 

Op weg naar een betere overgang

Palliatieve zorg voor volwassenen is, zowel praktisch als qua wet- en regelgeving, anders ingericht dan palliatieve kindzorg. Hierdoor sluit de volwassen palliatieve zorg vaak niet aan bij de zorgbehoeften van ernstig zieke jongvolwassenen. Jongeren die palliatieve zorg nodig hebben verdienen echter bij uitstek een vloeiende overdracht van zorg en begeleiding als ze 18 jaar worden. Om de overgang naar volwassenzorg te verbeteren wordt een landelijke wetenschappelijke richtlijn ontwikkeld, als leidraad voor zorgprofessionals om deze transitie soepel te laten verlopen. 

Richtlijn jongeren in transitie van kinderpalliatieve zorg naar palliatieve zorg voor volwassenen

Heb je een vraag?

Heb je vragen over Richtlijn transitie van 18- naar 18+? Neem dan contact op met:

Overgang naar volwassenzorg: de knelpunten

18 jaar worden en ernstig ziek zijn brengt veel onzekerheden met zich mee. Zo verschuift de medische verantwoordelijkheid bijvoorbeeld van gespecialiseerd kinderarts naar huisarts. Deze is vaak relatief onbekend met de situatie van de jongere en mist de specifieke deskundigheid die nodig is. Het betreft medisch complexe situaties die impact hebben op het gehele gezin. Daarom wordt een kinderarts omringd door een gespecialiseerd team. In de volwassenzorg valt deze multidisciplinaire blik op de situatie echter vaak weg. Daarnaast moeten patiënten weguit hun vertrouwende behandelomgeving en belanden in een nieuw ziekenhuis met onbekende zorgprofessionals en nieuwe medepatiënten. Daarnaast verandert er van alles in de financiering van de zorg, wat onder meer gevolgen kan hebben voor de benodigde thuiszorg, behandelingen en medicatie. 


Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg Afbeelding

‘Met de nieuwe richtlijn willen we ouders en jongeren het vertrouwen geven dat het goed komt in de volwassenzorg’


- Stephanie Vallianatos, Projectleider

Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg Afbeelding

Voordelen van tijdige voorbereiding

In een aantal ziekenhuizen in Nederland is al veel aandacht voor de transitie van ernstig zieke jongeren naar de volwassenzorg. In deze ziekenhuizen wordt de voorbereiding van deze transitie tijdig ingezet. Jongeren en ouders worden er - indien mogelijk - vanaf 12-jarige leeftijd al voorbereid op deze overgang. Zo kunnen zij deze met meer vertrouwen tegemoet treden, zullen ze minder hobbels tegenkomen en zal de zorg beter aan blijven sluiten. Het is iets dat we alle jongeren met een ernstige ziekte toewensen en dé reden voor het opstellen van een nieuwe richtlijn. 


Richtlijn voor soepele overgang van kindzorg naar volwassenzorg

De nieuwe richtlijn zal zorginstellingen, zorgprofessionals en ouders laten zien hoe zij de overgang naar volwassenzorg beter kunnen inrichten en daarmee naar een hoger plan kunnen tillen. De richtlijn zal handvatten bieden, meer structuur brengen in het proces en zorgprofessionals en ouders stimuleren tijdig het gesprek aan te gaan. Met de nieuwe richtlijn leggen we de basis voor een soepele overgang tussen kindzorg en volwassenzorg. Met deze richtlijn dwingen we zorginstellingen te innoveren en voortdurend te streven naar kwaliteits verbetering. Zo zorgen we voor betere en gelijkwaardige zorg voor ernstig zieke jongvolwassenen. 


Hoe wordt de richtlijn opgesteld?

De nieuwe richtlijn moet een handleiding zijn voor de praktijk, ingebed in opleidingen en trainingen. In de richtlijn wordt de nieuwste wetenschappelijk kennis en praktijkervaring rondom de transitie gebundeld en omgezet in aanbevelingen voor de transitie van jongeren naar de volwassen palliatieve zorg. Het is een zorgvuldig en uitgebreid proces, waarbij alle experts op dit gebied betrokken zijn. Van zorgprofessionals en onderzoekers tot ervaringsdeskundigen. Om een sterke richtlijn te schrijven: 

✓ Brengen we alle knelpunten in kaart 
✓ Formuleren we onderwerpen waarover in deze richtlijn aanbevelingen beschreven moeten worden 
✓ Gebruiken we het meest recente en relevante wetenschappelijke bewijs 
✓ Putten we uit de ervaring van experts en ervaringsdeskundigen om onze aanbevelingen aan te scherpen 
✓ Leggen we conceptaanbevelingen voor aan een brede groep zorgprofessionals en patiëntvertegenwoordigers voor feedback en akkoord 

Na het publiceren van de richtlijn, verspreiden we deze actief onder zorgprofessionals. Met een goed doordachte implementatiestrategie zorgen we ervoor dat de richtlijn effectief wordt toegepast in de praktijk.  

Richtlijn als aanjager van beleid

Bij de overgang van kinderpalliatieve zorg naar volwassenzorg verandert er veel. In de nieuwe richtlijn ligt de focus op ‘hoe’ we de overgang naar volwassenzorg kunnen verbeteren. Maar de richtlijn kan ook bijdragen aan het verbeteren van de randvoorwaarden die nodig zijn om deze transitiezorg goed te kunnen verlenen. Denk aan aanpassingen op het gebied van regelgeving en bekostiging. De nieuwe richtlijn moet dé aanjager voor verandering van het landelijk en lokaal beleid zijn en knelpunten rondom de financiering van palliatieve zorg voor jongvolwassenen sterker op de agenda te zetten. 

Meer over dit project

Dit project is een samenwerking van:

· Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg
Heeft veel kennis van de knelpunten bij de transitie naar volwassenzorg en allerlei initiatieven in het land die er zijn om deze overgang te verbeteren. Het Kenniscentrum heeft een uitgebreid netwerk om experts op dit gebied bij elkaar te kunnen brengen.

· Stichting Palliatieve Zorg Nederland
Expert in de procesbegeleiding bij het ontwikkelen van richtlijnen binnen de palliatieve zorg.

· Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie Utrecht 
De onderzoekers van het Prinses Maxima Centrum hebben uitgebreide expertise in het opstellen van wetenschappelijke richtlijnen.

Het betreft een tweejarig project, dat loopt van januari 2025 tot eind 2026.  

Een vloeiende overdracht naar de volwassen palliatieve zorg voorkomt problemen in continuïteit van goede zorg. Ook draagt het bij aan proactieve zorg en ondersteuning die beter aansluit bij het leven en de persoonlijke situatie van de jongere. 


Nieuws rondom de richtlijn transitie van 18- naar 18+

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.