Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Integrale aanpak voor kinder- en volwassen palliatieve zorgnetwerken

Een gestructureerde samenwerking creëren tussen de netwerken voor kinder- en volwassen palliatieve zorg is een van de doelen van project 'Transitie Palliatieve Zorg 18-/18+'.


De overgang van kindzorg naar volwassenzorg op de leeftijd van 18 jaar is een uitdagend proces voor kinderen en jongeren die palliatieve zorg nodig hebben. Er zijn vaak grote verschillen in de organisatie en werkwijzen van de zorgnetwerken. Variaties in organisatie, regelgeving en bekostiging maken de overdacht van kinderen naar volwassen palliatieve zorg complex, wat grote onzekerheid bij kinderen, jongeren en de ouders veroorzaakt. Het project 'Transitie Palliatieve Zorg 18-/18+' heeft als doel een gestructureerde samenwerking te creëren tussen de netwerken voor kinder- en volwassen palliatieve zorg. Hiermee willen we zorgen voor doorlopende proactieve zorg en ondersteuning tijdens deze overgangsfase.

Denken in kaders

Vanaf het begin van het project was duidelijk dat een goed inzicht in de netwerken en hun verschillende dynamieken essentieel is om effectieve oplossingen te vinden. Om deze complexe overgang goed te begrijpen en te verbeteren, is bij de start van het project Jeroen van der Velden aangetrokken, universitair hoofddocent Strategy Alignment en directeur van het Nyenrode Faculty Expertisecenter Strategy. Een specialist op het gebied van netwerken. Jeroen heeft de projectgroep begeleid in het denken in kaders in plaats van doelen. Er is gewerkt aan een gezamenlijk vertrekpunt en liet zien dat er verschillende ideeën en oplossingen zijn. Complexe vraagstukken zijn niet simpelweg op te lossen, maar kun je benaderen vanuit verschillende kaders. Iedere situatie heeft zijn eigen kenmerken en vereist een specifieke aanpak. Door te denken in kaders en vanuit verschillende perspectieven, kunnen we flexibeler inspelen op de unieke behoeften van iedere jongere en hun familie. Deze aanpak is gericht op een integrale netwerkbenadering die aansluit bij de unieke dynamiek van iedere situatie. 

Bekijk de presentatie

Voor meer details en een uitgebreide toelichting, verwijzen we je graag naar de presentatie op de projectpagina (presentatie 'Netwerkbenadering - Toelichting op een integrale netwerkbenadering).


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.