Skip to main content

Opbaren en de uitvaart

Het plannen van een uitvaart kan erg overweldigend zijn. Het overlijden van je kind is misschien nog niet eens tot je doorgedrongen, maar toch moet er al van alles georganiseerd, geregeld en gepland worden. Maar waar kun je dan eigenlijk aan denken? Wat mag? En wat moet? 

Opbaren en de uitvaart

Hieronder kun je lezen wat er komt kijken bij het opbaren van je kind en wat er allemaal mogelijk is rondom de uitvaart. Het kan helpend zijn om deze informatie alvast tot je te nemen voor het overlijden. Dat geeft je de rust en ruimte om (samen met je gezin, familie of vrienden) te bespreken wat jullie wensen zijn. Indien mogelijk kun je hier je kind(eren) ook bij betrekken. Je kunt maar één keer afscheid nemen, dus wees niet bang om je uit te spreken.  

Wist je dat…
wensen rondom het afscheid en de uitvaart ook in het Individueel Zorgplan genoteerd kunnen worden?

Heb je vragen over het opbaren of de uitvaart? Of heb je behoefte aan wat extra begeleiding? Afhankelijk van je vraag kun je terecht bij een Kinder Comfort Team, uitvaartondernemer, rouw- en verliesbegeleider, geestelijk verzorger of (medisch) maatschappelijk werker van het ziekenhuis. Weet je niet bij wie je moet zijn? Neem dan contact op met het Kinder Comfort Team of het Netwerk Integrale Kindzorg in jouw regio. Zij kunnen je doorverwijzen naar de juiste persoon of organisatie. 

 


Opbaren

Je kind kan bijvoorbeeld thuis of in het mortuarium van het ziekenhuis of in een uitvaartcentrum opgebaard worden tot de begrafenis of crematie plaatsvindt. Je kind ligt dan bijvoorbeeld in een wieg, zijn/haar eigen bed, mand, of kist. Veel ouders vinden het fijn om hun kind thuis op te baren.

Goed om te weten: in sommige ziekenhuizen kan je kind alleen kortdurend opgebaard worden tot hij/zij naar huis het of uitvaartcentrum gaat.

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je kind er mooi uit blijft zien tijdens het opbaren, al kan dat niet altijd gegarandeerd worden:

  • Koelen door middel van een koelplaat of koelingselementen. Er zijn ook speciale koelelementen voor een babywieg. 
  • Watermethode/wateropbaring. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij (te vroeg geboren) baby’s. Opbaren in gekoeld water zorgt ervoor dat het baby’tje een natuurlijke houding aanneemt en dat de huid langer roze blijft. Ook beschermt het de kwetsbare huid. Meer informatie kun je vinden op www.watermethode.nl.
  • Lichte balseming (ook wel thanatopraxie genoemd). Door het injecteren van speciale vloeistof wordt het lichaam tijdelijk geconserveerd. Het lichaam blijft langer mooi en hoeft niet gekoeld te worden. Bij voorkeur gebeurt dit binnen 6 uur na overlijden (indien ongekoeld) of binnen 24 uur na overlijden (indien gekoeld bij een uitvaartcentrum bijvoorbeeld).
  • BIO SAC 200. Dit zijn filters die gassen, geuren en vocht absorberen. Hierdoor kan het lichaam tijdelijk worden geconserveerd. Deze filters worden op de huid (onderbuik) en onder de kleding geplaatst. Je kunt ze bij een uitvaartondernemer bestellen. 

Elke methode heeft voor- en nadelen en randvoorwaarden. Ook zijn er nog andere mogelijkheden om je kind op te baren. Een uitvaartondernemer kan jou hier meer over vertellen. 

Voor de uitvaart

In de tijd voor de uitvaart kun je vaak voor je kind blijven zorgen, afhankelijk van waar hij/zij is opgebaard. De haren kammen, knuffelen, aaien, het kussen opschudden, voorlezen, een liedje zingen, aandacht geven. Misschien willen vriendjes of vriendinnetjes of klasgenoten in deze tijd even langskomen om afscheid te nemen. Doe vooral wat goed voelt.

Rituelen kunnen in deze tijd veel houvast en troost bieden. Op de website van ‘Ik mis je’ kun je meer informatie vinden over afscheid nemen in religieus of gelovig verband. Ook kun je hier lezen hoe verschillende culturen en religies afscheid nemen

 

De uitvaart

Het is belangrijk dat jij en je gezin afscheid kunnen nemen op een manier die bij jullie past. Er is veel mogelijk en het kan op allerlei verschillende manieren. Hieronder geven we je een idee van de keuzes en vragen waar je mee te maken kunt krijgen:

Goed om van tevoren over na te denken: 

  • Wil je een uitvaartondernemer inschakelen? Er zijn ook uitvaartondernemers die zich specialiseren in uitvaarten van baby’s en/of kinderen. Een uitvaartondernemer kan ook al voor het overlijden ingeschakeld worden zodat je in alle rust de opties door kunt nemen. ‘Ik mis je’ heeft een handige checklist als je zelf de uitvaart wilt regelen.
  • Zijn er rituelen die voor jou belangrijk zijn?

Voorbereiding op de afscheidsbijeenkomst
(ook wel herdenkingsdienst genoemd)

  • Waar wil je de afscheidsbijeenkomst organiseren? In een crematorium, kerk, uitvaartcentrum, of elders? Het kan bijvoorbeeld ook thuis of op een plek (buiten of binnen) waar je kind graag kwam.
  • (Geboorte-)rouwkaart: wat voor teksten, illustraties of foto’s zou je graag willen? Wil je dit zelf ontwerpen of besteed je dat liever uit aan iemand anders? Op Oudersenzo.nl kun je wat inspiratie vinden.
  • Wil je veel mensen uitnodigen of wil je het afscheid liever klein en intiem houden? Het is ook mogelijk om voor een deel van de uitvaart veel mensen uit te nodigen en bijvoorbeeld de crematie of begrafenis zelf met een kleiner gezelschap te doen.
  • Wil je andere mensen betrekken bij het afscheid? Mogen zij een bijdrage leveren?
  • Hoe wil je je kind vervoeren? Dit kun je in je eigen auto doen, maar er zijn ook speciale rouwauto’s beschikbaar voor kinderen. Het kan ook met de (bak)fiets of in een gekleurd voertuig. Hier zijn geen regels voor. Sommige ouders vinden het fijn om hun kind op schoot te nemen als ze naar de uitvaart rijden. 

Beeld, geluid en aankleding (decoratie)

  • Heeft je dochter of zoon een lievelingskleur die je graag terug wilt laten komen?
  • Wat voor bloemen wil je? Je kan een bloemist vragen om een mooi rouwboeket te maken, maar je kan ook zelf bloemen regelen. Wil je liever geen bloemen ontvangen van vrienden en familie? Dit kun je vermelden in het rouwbericht. Sommigen kiezen ervoor om een donatie te vragen voor een goed doel of initiatief.
  • Wil je het afscheid aankleden met bijvoorbeeld ballonnen, knuffels, of bellenblaas?
  • Heb je een voorkeur voor bepaalde muziek? 
  • Wil je dat een fotograaf of videograaf het afscheid vastlegt op beeld?
  • Wil je een fotopresentatie laten zien? Of wil je liever afgedrukte foto’s neerzetten?

Na de bijeenkomst

  • Wil je de gasten iets te eten of drinken aanbieden?
  • Wil je een condoleanceboek neerleggen waar gasten iets in kwijt kunnen? 
  • Wil je iets meegeven aan de gasten ter herinnering aan je kind?
  • Wil je na de crematie/begrafenis een koffietafel met iedereen of wil je juist een hapje eten met een klein gezelschap? Of wil je alleen zijn met je gezin?
  • Wil je bedankkaartjes sturen naar de gasten die de uitvaart hebben bijgewoond?

Crematie
Bij een crematie wordt je overleden kind in een oven tot as verbrand. Na één maand kun je de as dan ophalen (het crematorium is wettelijk verplicht om de as ten minste één maand te bewaren). Wat er daarna met de as gebeurt is aan jou en je gezin. 

  • Wat voor kistje, mandje of wikkeldoek zou je graag willen? Er zijn veel verschillende opties beschikbaar die passend zijn voor crematies. Let er wel op dat niet alle materialen zijn toegestaan.
  • Heb je een bestemming in gedachten voor de as? Wil je die (laten) verstrooien, thuis in een mooie urn neerzetten, plaatsen in een urnenmuur of begraven, of wil je (een gedeelte van) de as verwerken in een sieraad of object? Er is veel mogelijk.
  • Wil je aanwezig zijn bij de feitelijke crematie (het invoeren van de kist in de oven)? 

Begrafenis
Bij een begrafenis wordt je overleden kind onder de grond begraven. Hier kan een grafsteen bij geplaatst worden. 

  • Wat voor kistje, mandje of wikkeldoek zou je graag willen? Er zijn veel verschillende opties beschikbaar die passend zijn voor begrafenissen. Bij natuurbegraafplaatsen moet je er wel op letten dat het materiaal biologisch afbreekbaar is. 
  • Wat voor graf zou je graag willen voor je kind? Een algemeen graf, particulier graf, kindergraf, familiegraf of een natuurgraf? Op de website Oudersenzo.nl kun je hier meer over lezen. 
  • Wil je iets in de kist of mand leggen? Een mooie tip van RememberMe: “Gaat het om een begrafenis van een baby? Dan is het een idee om foto's van de ouders in het kistje neer te leggen zodat hij of zij niet alleen is.” Op hun website kun je lezen wat er wel en niet mee mag. 

Wist je dat...

er een wettelijke begraaf- of cremtieplicht geldt bij baby's geboren bij een zwangerschapsduur van 24 weken of meer?

Brussen betrekken*

Brussen kunnen betrokken worden bij het afscheid. Zij kunnen helpen bij het maken van mooie herinneringen door middel van creatieve activiteiten, aansluitend bij de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het broertje of zusje. We raden aan om ze zoveel mogelijk te betrekken bij het afscheid, behalve wanneer ze dat echt niet willen. Denk aan:

    • Het beschilderen/versieren van de urn of kist.
    • Het versieren en aansteken van een kaarsje.
    • Samen bloemen van papier knutselen.
    • Helpen bij het ontwerpen van de rouwkaart (bijvoorbeeld bij het kiezen van een foto of gedichtje) of het uitkiezen van de muziek.
    • Vragen of ze willen helpen met het vervoer/dragen van de kist, zoals het plaatsnemen in de rouwauto.
    • Samen een tekening maken voor het overleden broertje of zusje.
    • Als ze wat ouder zijn vinden ze het misschien ook fijn om iets op te schrijven (verhaaltje of herinnering).
    • Het is ook mogelijk om spulletjes mee te geven in de kist (afhankelijk van het crematorium of de begraafplaats). Je kunt vragen of ze iets mee willen geven aan hun overleden broertje of zusje, zoals een knuffel of tekening.

*Waar ‘broertje’ of ‘zusje’ staat, kan ook ‘vriendje’, ‘vriendinnetje’, ‘neefje’, ‘nichtje’ etc. gelezen worden. 

Na de uitvaart
Er zijn verschillende manieren om je kind te blijven gedenken:

  • Op de 2de zondag van december vindt jaarlijks Wereldlichtjesdag plaats. Wereldwijd worden dan overleden kinderen herdacht door om 19:00 uur kaarsjes aan te steken, zodat er een golf van licht ontstaat.
  • Je kan een mooie herinneringsdoos maken om je overleden kind te herdenken, bijvoorbeeld met foto’s, knuffels en kleding. 
  • Je kunt er ook voor kunnen kiezen om een (gedenk)boom te plaatsen.
    • Ook als je geen tuin hebt kan een gedenkboom een mooi aandenken zijn. Sommige gemeenten bieden namelijk de mogelijkheid om dit voor jou te plaatsen. 
    • Ook hebben sommige begraafplaatsen een stalen gedenkboom waar koperen gedenkbladeren aan worden gehangen met de naam van de overledene en de geboorte- en sterftedatum. Informeer bij jouw gemeente of lokale begraafplaats naar de mogelijkheden.
    • Staatsbosbeheer biedt ook de mogelijkheid om te herdenken met bijvoorbeeld het planten van een boom in een van de herdenkingsbossen of het plaatsen van een herinneringsbankje. 
  • Ook thuis kun je een mooie plek inrichten om je kind te herdenken. Bijvoorbeeld een plankje of kastje met kaarsen, een foto, wierook, een beeldje, hand- of voetafdrukken, een haarlokje, of kledingstukken. 

Ben je benieuwd hoe andere ouders de sterfdag herdenken? Bekijk dan deze pagina

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.