Skip to main content

Informatie over afscheid en uitvaart

Het overlijden van je kind kan een grote schok zijn. Misschien is je kind plotseling overleden of wist je dat het einde dichtbij was. Je zult er waarschijnlijk nooit helemaal op voorbereid zijn. Hoe pijnlijk het ook kan zijn om er nu al over na te denken, het kan wel helpend zijn om alvast wensen en voorkeuren rondom de uitvaart met elkaar te bespreken zodat je niet in het moment zelf met allerlei vragen overvallen wordt. Na het overlijden zul je namelijk voor veel keuzes komen te staan en moet er van alles geregeld worden, ook als je hoofd daar helemaal niet naar staat. 

Informatie over afscheid en uitvaart

Het belangrijkste is dat je afscheid neemt op een manier die bij je kind en jullie gezin past. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. De grote hoeveelheid aan keuzes kan overweldigd zijn, dus wees niet bang om bij het regelen van de uitvaart om hulp te vragen aan bijvoorbeeld je partner, vrienden, familie, medisch maatschappelijk werker van het ziekenhuis, het Kinder Comfort Team, rouw- en verliesbegeleider, geestelijk verzorger of een uitvaartondernemer. 

Wij raden aan om, indien mogelijk en rekening houdend met het ontwikkelingsniveau, het afscheid en de uitvaart samen met je kinderen te bespreken en vorm te geven. Zo beschildert de 16-jarige Kiki uit ‘Over Mijn Lijk’ in aflevering vier haar eigen urn samen met haar zusje:

"Ik vind het wel fijn dat ik het zelf kan doen, want ik ben wel een creatief persoon. En het is fijn dat we het samen kunnen doen. (…) Als het toch gebeurt, dan kun je er toch maar beter een mooi momentje van maken".  

Het is niet altijd mogelijk om je kind te betrekken bij zijn of haar uitvaart. Jij kent je kind als beste, dus wees niet bang om de regie te pakken als je dit fijn vindt. Lukt dit niet, schroom dan niet om hulp te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Hieronder gaan we in op een aantal onderwerpen met betrekking tot het afscheid en de uitvaart van je kind:

    • Direct na het overlijden
    • Opbaren en de uitvaart
    • Praktische zaken
    • Lees-, kijk- en luisterlijst

Wees je ervan bewust dat elk kind uniek is. De informatie die we hebben samengesteld is bedoeld om jou en je gezin te helpen in het nadenken over het afscheid en de uitvaart. Misschien heb je na het lezen nog vragen of wil je over bepaalde onderwerpen meer weten. Met wie je dan contact op moet nemen hangt heel erg af van de vraag die je hebt. Wij adviseren om contact op te nemen met het Kinder Comfort Team of het Netwerk Integrale Kindzorg in jouw regio. Zij kunnen jou doorverwijzen naar de juiste contactpersoon.                                                     


Dit informatiemateriaal is tot stand gekomen naar aanleiding van een gesignaleerde behoefte uit het veld door de Kinder Comfort Teams. We hebben de materialen zorgvuldig ontwikkeld in samenwerking met ouders, de Kinder Comfort Teams en andere zorgprofessionals.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.


Er is een fout opgetreden. Fout: avt.Action Form_V1 is op dit moment niet beschikbaar.