Skip to main content
Home  › ... Nieuws › Agenda

Ontwikkeling weblecture over complementaire zorg voor palliatieve kinderen

Eerste weblecture over complementaire zorg binnen kinderpalliatieve zorg een feit.


Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg heeft, samen met het Van Praag Instituut, de Vereniging Kinderkanker Nederland en het Juliana Kinderziekenhuis, de allereerste weblecture over complementaire zorg binnen de kinderpalliatieve zorg ontwikkeld!

Medio 2020 werd het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg door docente Ingrid de Lijser van de Hogeschool Leiden gevraagd om onderwijs over complementaire zorg bij kinderen die palliatief zijn te verzorgen voor de opleiding HBO-Verpleegkunde. Omdat er nog relatief weinig kennis en informatie over complementaire zorg binnen de kinderpalliatieve zorg beschikbaar is, was dit een mooie aanleiding om deze kennis te gaan ontsluiten. Zo is in nauwe samenwerking met Martine Busch (Van Praag Instituut), Tessa van Gastel en Juul Coumans (Vereniging Kinderkanker Nederland) en dr. Els Peeters (Juliana Kinderziekenhuis Den Haag) een eerste les over complementaire zorg in de kinderpalliatieve zorg vorm gegeven.

Wat is complementaire zorg?

Mindfulness, hypnotherapie, yoga, vitaminen, supplementen, reiki, massage, acupunctuur. Dit zijn allemaal voorbeelden van complementaire zorg, die steeds vaker gebruikt worden. Complementair betekent aanvullend. Patiënten kiezen er vooral op eigen initiatief voor, maar steeds vaker bieden ook ziekenhuizen het aan als aanvulling op de gangbare zorg: hypnotherapie bij buikklachten, muziek bij operaties, mindfulness bij depressie. Meestal gebeurt dit als ondersteuning bij de behandeling, om bijvoorbeeld klachten als pijn, angst, vermoeidheid en onrust te verminderen of om de kwaliteit van leven te verbeteren. Tegenwoordig kom je daarom wel de term ‘integrative medicine‘ tegen, die aangeeft dat complementaire zorg meer geïntegreerd is in de behandeling.

Wat houdt de weblecture in?

De weblecture start met een korte introductie over kinderpalliatieve zorg, gevolgd door theorie over complementaire zorg door het Van Praag Instituut. Daarna volgt een uitleg over de Keuzehulp complementaire zorg van de Vereniging Kinderkanker Nederland en de weblecture sluit af met het onderdeel ‘in de praktijk’. Dit is een interview met kinderneurologe dr. Els Peeters van het Juliana Kinderziekenhuis over de werkwijze van de Intergrative Medicine Kinderadviespolikliek (IMKI poli). Hieronder vindt u meer informatie over de diverse lesonderdelen.

Lesonderdeel: theorie over complementaire zorg

Ouders van kinderen die ernstig ziek zijn, zoeken naast de bestaande behandeling veelal ook naar complementaire behandelopties. ‘Van vitamines en supplementen tot homeopathie en ontspanningstechnieken als massage of mindfulness’, aldus Martine Busch van het Van Praag Instituut. ‘Dit om bijwerkingen van de bestaande behandeling te verlichten, om klachten als pijn en angst te verzachten of om beter om te gaan met de stress van het ziek zijn. Maar hoe vind je een passende vorm van complementaire zorg en een betrouwbare behandelaar? Wat werkt wel en wat niet? Wat is wel en niet veilig? Hoe bespreek je de wens om regulier en complementair te combineren?’. In de weblecture verbindt Martine Busch bovenstaande aan de theorie over complementaire zorg voor aankomende zorgprofessionals.

Lesonderdeel: keuzehulp Complementaire Zorg

De Vereniging Kinderkanker Nederland heeft met veel aandacht en betrokkenheid het lesonderdeel over de 'Keuzehulp Complementaire Zorg’ ontwikkeld. De Keuzehulp Complementaire Zorg is eerder ontwikkeld door de vereniging, omdat ouders van een kind met kanker vaak bij vormen van complementaire zorg uitkomen als ze gaan zoeken naar oplossingen om klachten tijdens of na de behandeling te verminderen. Er is veel informatie beschikbaar, maar het is niet altijd duidelijk hoe betrouwbaar die informatie is. De ‘Keuzehulp Complementaire Zorg’ geeft transparante en evidence based informatie over complementaire zorg aan ouders van kinderen met kanker, maar is ook waardevol voor kinderen met andere ernstige aandoeningen.

‘We zijn blij met de fijne samenwerking die hierin is opgezocht door het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. Omdat deze informatie bruikbaar is voor alle kinderen met moeilijk behandelbare of ongeneeslijke aandoeningen en we graag willen dat zoveel mogelijk kinderen en ouders, zeker in de palliatieve fase, een zo goed mogelijke kwaliteit van leven hebben.’

- Juul Coumans, bestuurslid van Vereniging Kinderkanker Nederland


Lesonderdeel: integrative medicine in de praktijk

De Integrative Medicine Kinderadviespolikliniek (IMKI poli) van het Juliana Kinderziekenhuis is opgericht omdat ouders van chronisch zieke kinderen veel vragen hebben over aanvullende behandelingen en wat zij daar zelf in kunnen doen. Dit omdat zij vaak tegen de grenzen van de reguliere geneeskunde aanlopen. Complementaire zorg is één van de vier pijlers van Integrative medicine en kan een  positieve invloed hebben op het welzijn van kind.

‘Integrative medicine mag nog veel meer geïntegreerd gaan worden in de kinderpalliatieve zorg. In de Richtlijn staat al heel veel wat onder integrative medicine past; meer gezamenlijk beslissen, kijken naar de mogelijkheden van het kind en een goede omgeving en leefstijl, in de vorm van eventuele alternatieve of complementaire vormen van therapie. Dit moet wel bewezen en veilig zijn en aan gedragsregels voldoen en daar is denk ik nog een slag te slaan’.

- Dr. Els Peters, Integrative Medicine Kinderadviespolikliek, Juliana Kinderziekenhuis

Interesse?
Heb je interesse in de weblecture complementaire zorg voor jouw eigen opleiding? Neem contact op met Marjolein Koot.


1. Intergrative medicine heeft 4 pijlers:
1.     Patiënt-arts relatie, gebaseerd op partnership (arts als coach) en eigen regie
2.     Preventie en welzijn, voeding, leefstijl, stressreductie en slaap
3.     Aandacht voor de gezonde leefomgeving
4.     Combineert reguliere geneeskunde met aanvullende / complementaire therapieën mits bewezen effectief en veilig


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.