Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Intrede kinderpalliatieve zorg in MBO onderwijs

MBO-zorgprofessionals hebben een belangrijke rol in de kwaliteit van leven voor ernstig zieke kinderen. In maart 2022 heeft het Kenniscentrum voor het eerst een gastles over kinderpalliatieve zorg op het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) gegeven.


Mbo-zorgprofessionals hebben een belangrijke rol in de kwaliteit van leven voor ernstig zieke kinderen. Wij zijn dan ook verheugd dat het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg in maart 2022 voor het eerst een gastles over kinderpalliatieve zorg op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft gegeven. Een ware primeur voor MBO Amersfoort, waar ruim vijftig studenten van de opleidingen Verpleegkunde en Maatschappelijke Zorg tijdens de themaweek ‘Zorg & Welzijn’ deelnamen aan de les over kinderpalliatieve zorgverlening.

“Palliatieve zorg is heel belangrijk in het curriculum”

Vorig jaar reageerden Rianne Roedema (docente Omgangskunde en studieloopbaanbegeleider) en Lonneke Oordt (docente Verpleegkunde/Gezondheidszorg) van MBO Amersfoort enthousiast op ons aanbod via het netwerk van O2PZ (Optimaliseren Onderwijs Palliatieve Zorg) om een gastles over kinderpalliatieve zorg te verzorgen. Gezamenlijk zijn we aan de slag gegaan om nadere vorm en inhoud te geven aan dit onderwijs voor mbo-studenten van verschillende opleidingen. “Palliatieve zorg is heel belangrijk in het curriculum”, volgens docent Lonneke. “Het is natuurlijk een specifieke groep, maar het is een prachtige verdieping op onze basisles over palliatieve zorg.”

Inhoud van de gastles

De volgende onderwerpen kwamen aan bod:

  • Wat is kinderpalliatieve zorg en waarin verschilt het van palliatieve zorg voor volwassenen?
  • Hoe is de kinderpalliatieve zorg in Nederland georganiseerd?
  • Welke impact heeft palliatieve zorgverlening op het ernstig zieke kind en het gezin? 
  • Welke specifieke zorg en ondersteuningsbehoeften kunnen ernstig zieke kinderen en hun gezinnen in de palliatieve en/of terminale fase hebben?
  • Op welke manieren kun je met een ernstig ziek kind en zijn/haar ouders en eventuele broer(s) en/of zus(sen) communiceren over rouw en verlies?

“Het sluit perfect aan bij het mbo-onderwijs”

Het was een waardevolle gastles waar theorie werd behandeld, studenten inzicht kregen in een palliatief (thuis)traject, en praktische tips en handreikingen werden aangereikt. Docent Rianne over de gastles: “Door de afwisseling van theorie en ervaringsverhalen sluit het perfect aan bij het mbo-onderwijs. Jullie hielden het laagdrempelig en informeel waardoor de studenten veel vragen stelden”.

Enthousiaste studenten

Ook de reacties van studenten waren heel positief:

“Hele leerzame les. Een hele mooie casus en duidelijke uitleg over kinderpalliatieve zorg. Dit kan ik meenemen in mijn functie als verpleegkundige”

“Het is mooi en leerzaam om te weten dat er nog zoveel mogelijk is in de kinderpalliatieve zorg”

“Fijn om meer over de palliatieve zorg voor kinderen te weten te komen”

Vervolg in Apeldoorn

Op 1 april wordt er een gastles gegeven bij ROC Aventus in Apeldoorn voor studenten van de opleiding Verpleegkunde. Wil je ook kinderpalliatieve zorg opnemen in het curriculum van jouw school? Neem dan contact op met onze opleidingscoördinator (hoger) beroepsonderwijs Marjolein Koot voor de mogelijkheden via m.koot@kinderpalliatief.nl.


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.


Er is een fout opgetreden. Fout: avt.Action Form_V1 is op dit moment niet beschikbaar.