Skip to main content

In de laatste levensfase

In de laatste levensfase

In de laatste levensfase voel je je misschien hulpeloos en weet je niet goed hoe je je kind kunt helpen. Het belangrijkste wat je in deze fase kunt doen is er zijn voor je kind. Voor de meeste kinderen brengt de aanwezigheid van de ouders het meeste comfort. Met elkaar praten is ook al een hele waardevolle activiteit. Daar lees je in ‘Emoties van je kind’ meer over. Het kan ook zijn dat je kind even wat tijd voor zichzelf nodig heeft of tijd door wil brengen met vriendjes en vriendinnetjes. Probeer zijn of haar wensen te respecteren. 

meer over. Het kan ook zijn dat je kind even wat tijd voor zichzelf nodig heeft of tijd door wil brengen met vriendjes en vriendinnetjes. Probeer zijn of haar wensen te respecteren. 

-->
In de laatste levensfase

Naast het respecteren van de wensen van je kind zijn er ook een aantal andere dingen die je in deze fase nog kunt doen voor je kind. Hieronder lees je er meer over. Niets van dit alles moet je doen, het zijn ideeën waarvan jij als ouder het beste weet of het bij jou en je gezin past. Bovendien kan het altijd zijn dat het anders loopt dan gepland of dat je kind onverwachts overlijdt. Waarschijnlijk zal je kind je hierin leiden en laten zien wat het nodig heeft.


Een rustgevende omgeving creëren

Het kan voor je kind fijn zijn als je een rustgevende omgeving creëert. Denk aan het dimmen van de lichten en het opzetten van rustgevende muziek. Je aanwezigheid in de ruimte stelt je kind gerust. Het ontvangen van veel bezoek kan vermoeiend zijn, zeker als het gepaard gaat met veel geluid. Het kan helpen om te bedenken wie je wel nog op bezoek wilt hebben. Bijvoorbeeld familieleden of vriendjes en vriendinnetjes die je kind graag wil zien.

Jij als ouder kent je kind het beste en zal zelf goed kunnen inschatten wat je kunt doen om te zorgen dat jouw kind zich comfortabel voelt, zoals het zingen van zijn of haar favoriete liedjes, het opzetten van een televisieprogramma, of het voorlezen van zijn of haar favoriete verhalen. Dit kan ook een boek zijn wat je kind graag hoorde toen hij of zij nog veel jonger was. Dit zorgt voor een veilig gevoel. Soms is het geven van een knuffel of het vasthouden van de hand al voldoende om je kind een comfortabel gevoel te geven.

Complementaire zorg kan hier ook ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan het geven van massages. Bekijk ‘Pijnbestrijding in de laatste levensfase’  voor meer informatie over complementaire zorg.


Waar kan mijn kind overlijden?

Veel kinderen willen thuis overlijden, omdat dit vertrouwd en comfortabel aanvoelt. Omringd door familie, vrienden, speelgoed, en huisdieren. Voor ouders kan dit ook prettiger zijn. Sommige kinderen willen in het ziekenhuis of hospice overlijden, omdat ze zich dan veilig en ondersteund voelen door de zorgprofessionals. 

Verblijft je kind in de laatste levensfase in het ziekenhuis of in een hospice? En wil je je kind graag meenemen naar huis om daar te overlijden? Bespreek dit dan met de betrokken zorgverleners.

Wij hebben onze dochter mee naar huis genomen, toen bleek dat zij zou komen te overlijden. Dat was niet wat men gewend was en het kostte ook wat overredingskracht, maar het heeft ons wel geholpen in het ‘goed afscheid nemen’.

 - Ouder


Aanwezig zijn tijdens het overlijden

De meeste ouders stellen zich voor dat ze aanwezig zijn als hun kind overlijdt. Toch kan het voorkomen dat je kind (plotseling) overlijdt als je er niet bij bent óf dat je zelf niet aanwezig wilt zijn als het zo ver is. Hier hoef je je niet schuldig over te voelen. Het kan ook zijn dat kinderen zelf wensen hebben over wie ze om hen heen willen hebben op het moment van overlijden. Sommige kinderen willen alleen overlijden of ze wachten juist totdat de mensen die ze het meest liefhebben bij hen zijn.


Toestemming geven om te overlijden

In de video Met kinderen over de dood praten legt Erna Michiels (kinderoncoloog en coördinator van het Kinder Comfort Team bij het Prinses Máxima Centrum) uit waarom het helpend kan zijn om je kind ‘toestemming’ te geven om te overlijden. 

Wat we heel vaak zien is dat kinderen, ook als ze gaan sterven, wachten op toestemming van hun ouders. Dat hebben ze namelijk al hun hele leven gedaan. Als je naar de speeltuin wilde, dan vroeg je toestemming aan je ouders. Dat is met het sterven ook. […] Als het zover is en je denkt dat je kind gaat overlijden, probeer dan bijvoorbeeld te zeggen: ‘Het is goed zo, je mag gaan, ik weet dat je je best hebt gedaan’. We horen vaak achteraf van ouders dat hun kind dan heel rustig werd en kort daarna ook overleed.

- Erna Michiels

Waken

Als het sterven nabij is kan er met de naasten afgesproken worden dat er altijd (dag en nacht) iemand aanwezig is bij je kind. Dit noemen we waken. Het betekent niet dat je dagenlang naast het bed moet zitten. Spreek met familie en vrienden af dat je elkaar afwisselt. Wil je meer weten over de waarde van waken, hoe je de waaktijd kunt invullen en wat er gebeurt in de laatste dagen en uren? Lees dan bijvoorbeeld het themaboekje Wat als het einde nabij is.

Sommige zorginstellingen hebben speciale waakmanden of waakdozen. Hier zitten producten in die van pas kunnen komen tijdens het waken, zoals een warme deken, een gedichtenboekje en massageolie. Er zijn ook zorginstellingen die speciale boekjes hebben gemaakt voor bij het waken, zoals bijvoorbeeld Waakboekje: gedichten en gedachten voor bij het waken.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.