Skip to main content
Home  › ... Ondersteuning › Informatiemateriaal › Laatste levensfase

Laatste levensfase

Het is een emotionele situatie waarvan je had gehoopt dat het jouw gezin nooit zou overkomen: je kind is ernstig ziek en zal niet meer beter worden. Er kan een moment komen dat je afscheid moet nemen van jouw kind, na een lange tijd van ziekte of heel onverwachts. Het is waardevol om te weten wat je kunt verwachten als je kind bijna gaat overlijden. Het kan ervoor zorgen dat jij als ouder, je naasten, en je kind beter zijn voorbereid op wat komen gaat. Dit kan ook een deel van je angsten en zorgen wegnemen.


 

Laatste levensfase

Het is fijn als er aandacht is voor palliatieve zorg vanaf het moment dat bekend is om welke ziekte of aandoening het gaat. Deze zorg kan weken, maanden, of jaren duren. Naarmate de palliatieve fase vordert zal de behandeling zich meer gaan richten op de klachten die je kind heeft door de ziekte, in plaats van op de ziekte zelf. Centraal staat de verlichting van de klachten en de kwaliteit van leven. De laatste levensfase wordt ook wel de palliatief terminale fase genoemd. Deze fase kan weken of maanden duren. Ook kan het zijn dat je kind tijdelijk herstelt. Het allerlaatste deel van het leven heet de stervensfase. Dit is de fase die direct voorafgaat aan het overlijden. Vaak treden er dan lichamelijke en geestelijke veranderingen op. De afbeelding hieronder laat deze fases van palliatieve zorg zien.


Wees je ervan bewust dat elk kind uniek en elk overlijden anders is. De informatie die we hebben samengesteld is bedoeld om jou en je gezin van basiskennis te voorzien. Misschien heb je na het lezen nog vragen of wil je over bepaalde onderwerpen meer weten. Schroom dan niet om contact op te nemen met de betrokken zorgprofessionals. Zij zorgen ervoor dat je kind tot het einde de best mogelijke zorg krijgt en dat jullie als gezin samen nog een waardevolle tijd kunnen doorbrengen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.