Skip to main content
Home  › ... Ondersteuning › Informatiemateriaal › Laatste levensfase › Emoties van je kind

Emoties van je kind

Kinderen met een levensbedreigende of levensduurverkortende aandoening kunnen somber en verdrietig zijn. Dit is bovenal een normale (emotionele) reactie op de confrontatie met het levenseinde. Het is namelijk een buitengewoon stressvolle situatie voor kind én gezin.

Kinderen met een levensbedreigende of levensduurverkortende aandoening kunnen somber en verdrietig zijn. Dit is bovenal een normale (emotionele) reactie op de confrontatie met het levenseinde. Het is namelijk een buitengewoon stressvolle situatie voor kind én gezin.

-->

“Kinderen zijn niet altijd bang voor de dood op zich, maar ze kunnen wel bang zijn omdat ze niet weten waar ze heengaan én omdat ze alleen moeten gaan. Ze voelen dan geen angst voor de dood, maar angst voor de weg ernaartoe en angst omdat ze jou moeten achterlaten. Ook kunnen ze de angst van de ouders voelen.”

- Erna Michiels

Naast angsten rondom de dood kunnen kinderen ook emoties tonen die passen bij het ontwikkelingsniveau (bijvoorbeeld angst voor het donker) of emoties gerelateerd aan medische behandelingen, zoals prikangst.

Herkenning van emotionele reacties of angsten is belangrijk, omdat het invloed kan hebben op de kwaliteit van leven en de omgang met de ziekte, ook in de laatste levensfase. Twijfel je of de emoties nog te hanteren zijn voor je kind of gezinsleden zoals broertjes of zusjes? Of heeft je kind ernstige en/of aanhoudende angsten of stemmingsproblemen? Bespreek dit dan met de betrokken zorgverleners. Zij kunnen je hierin ondersteunen.

Schuldgevoelens

Schuldgevoelens Kinderen kunnen zich schuldig voelen dat ze ziek zijn of zichzelf als lastig ervaren. Dit soort schuldgevoelens kunnen leiden tot somberheid, angsten, of verdriet. Bij jonge kinderen is het met name belangrijk hier goed op te letten, omdat het kan zijn dat zij niet in staat zijn om deze schuldgevoelens bij zichzelf te herkennen en te uiten. Heb je het vermoeden dat je kind schuldgevoelens heeft? Rouwtherapeut Anne Remijn geeft tips Benoem en erken de gevoelens die je bij je kind waarneemt. Schuldgevoelens hoeven niet weggeredeneerd te worden. Je kind is niet schuldig, maar mag en kan zich wel schuldig voelen. Kinderen kunnen zich schuldig voelen over dat ze hun ouders belasten met de zorg, met hun sterven, en met alle aandacht die ze vragen. Als ouder kun je bevestigen dat je kind mag sterven en dat je het gaat redden zonder je kind, hoe verdrietig je ook bent. Dat kan je kind helpen loslaten. Over de dood praten Voor sommige kinderen is het helpend om over de dood te praten. Een kind kan daarmee geholpen zijn, omdat hij of zij dan rustiger kan overlijden en zich geen zorgen hoeft te maken over wat er gaat gebeuren. Dit verschilt echter wel per kind. Bij jonge kinderen kun je boeken, handpoppen of speelgoed zoals Playmobil of Lego gebruiken om over de dood te praten. (Kijk bijvoorbeeld op de website van Funeraltoys. Ook boeken kunnen helpen om de dood bespreekbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan het boek: Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden van Pimm van Hest.

Tip: sommige kinderen vinden het makkelijker om zich te uiten door bijvoorbeeld te tekenen. 

Wil je meer weten over hoe en of je met je kind over de dood kunt praten? Bekijk dan de video Met kinderen over de dood praten of vraag een pedagogisch medewerker om hulp. Ook kun je de gratis brochure Praten met je kind(eren) downloaden. Hierin delen ouders hun ervaringen, informatie en handvatten.


Slechtnieuwsgesprek: hoe rouwen kinderen?

Tijdens het gehele ziekteverloop kun je te maken krijgen met één of meerdere slechtnieuwsgesprekken, ook als het overlijden nabij is. Kinderen gaan meestal heel anders met dit soort slechtnieuwsgesprekken om dan jij als ouder. Ze rouwen namelijk anders. Kinderen rouwen in kleine stukjes en zijn dus vaak een kortere tijd verdrietig. Kleine kinderen zijn vooral bezig met het hier en nu. Ze kunnen soepeler bewegen tussen het zoeken naar afleiding en rouwen. Dat is normaal. Het betekent niet dat ze de gevoelens negeren of wegstoppen, dat is gewoon de manier waarop ze ermee omgaan. 

Hoe ouder kinderen worden, zoals tieners, hoe volwassener hun reactie wordt. Ze kunnen dan bewuster bezig zijn met rouwen. Ook kunnen oudere kinderen hun gevoelens beter verhullen en een duidelijke voorkeursstijl in rouw hebben. Heb je ondersteuning nodig bij het rouwproces van je kind? Bespreek dit dan met het betrokken zorgteam.

Voor meer diepgang bij de emoties van kinderen die ernstig ziek zijn, zie hoofdstuk ‘Angst en depressie’ van de Richtlijn palliatieve zorg voor kinderen.

 

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.