Skip to main content
Home  › ... Ondersteuning › Informatiemateriaal › Laatste levensfase › Pijnbestrijding

Pijnbestrijding in de laatste levensfase

In de laatste levensfase kunnen verschillende vormen van pijnbestrijding worden ingezet om het lijden te verlichten, zoals bijvoorbeeld het toedienen van morfine of andere pijnstillers. Ook kan complementaire zorg ingezet worden.


Complementaire zorg is zorg die aanvullend gegeven kan worden op de reguliere zorg. De meest toegepaste complementaire methodes zijn massages, het werken met geurende oliën en kruiden, luisteren naar muziek, accupunctuur en ontspanningsoefeningen. De behandelend arts kan je hier meer over vertellen.

Meer weten? Lees dan de folder Wat is complementaire zorg?, bekijk de gratis weblecture Complementaire zorg binnen de kinderpalliatieve zorg, of bekijk de website Keuzehulp complementaire zorg. Momenteel wordt er gewerkt aan een handreiking over complementaire zorg in de palliatieve fase. Deze zal in 2023 verschijnen.

Morfine of andere opioïden kunnen voorgeschreven worden om de pijn te verlichten of bij benauwdheidsklachten. Veel ouders voelen weerstand tegen het gebruik van morfine, omdat gedacht wordt dat morfine levensverkortend werkt. Dit is onjuist. Morfine wordt niet voorgeschreven om de dood te bespoedigen. Lees de folder Morfine, fabels en feiten als je meer wilt weten over het gebruik van morfine bij pijn.

Als je kind ondraaglijk lijdt door ziekteverschijnselen die niet meer te behandelen zijn én nog maar kort te leven heeft kan in overleg met de hoofdbehandelaar palliatieve sedatie toegepast worden. Bij palliatieve sedatie krijgt je kind medicijnen toegediend die zorgen dat hij of zij geen last meer ondervindt van de ziekteverschijnselen. De diepte van de bewustzijnsdaling wordt dus bepaald door het comfort van je kind. Als je kind comfortabel is, dan is de sedatie diep genoeg. Het kan zijn dat je kind in slaap valt, maar dat hoeft niet altijd en is ook niet het doel van de sedatie. Het doel van sedatie is om je kind comfortabel te maken, niet om je kind te laten overlijden. Het is dus niet hetzelfde als actieve levensbeëindiging of euthanasie. Voor meer informatie, zie hoofdstuk ‘Palliatieve sedatie’ van de Richtlijn palliatieve zorg voor kinderen.

Heb je vragen over pijnbestrijding? Bespreek dit dan met je zorgteam. Voor meer diepgang over pijnbestrijding, zie hoofdstuk ‘Pijn’ van de Richtlijn palliatieve zorg voor kinderen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.