Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Herziening kennisagenda kinderpalliatieve zorg

Een nieuwe Kennisagenda Kinderpalliatieve Zorg is uitgebracht.


In 2018 is de eerste Kennisagenda Kinderpalliatieve Zorg gepubliceerd. Hierin zijn onderzoeksonderwerpen opgenomen die op dat moment de hoogste prioriteit voor onderzoek hadden. In de afgelopen jaren zijn veel van deze onderzoeksprojecten opgestart en afgerond. Hoog tijd voor een herziening van de Kennisagenda.

De Kennisagenda uit 2018 had een aantal doelen;

  1. Het maken van een overzicht van welke onderzoeksonderwerpen de komende jaren de hoogste prioriteit hadden volgens ouders, zorgverleners, onderzoekers en andere betrokkenen in de kinderpalliatieve zorg in Nederland;
  2. Het verkrijgen van inzicht in en overzicht over wat er gedaan wordt aan onderzoek binnen de kinderpalliatieve zorg in Nederland;
  3. Het bewerkstelligen van een sterkere samenwerking in dit relatief kleine veld.

Grote stappen gezet

Sindsdien is er veel bereikt. Er zijn verschillende grote en kleine onderzoeksprojecten afgerond. Nieuwe onderzoeken, in lijn met de Kennisagenda,  zijn opgestart. Ook de samenwerking tussen onderzoekers onderling, en tussen onderzoekers en zorgverleners is verbeterd. Daarnaast is er meer inzicht in lopende en startende onderzoeksprojecten. 
Mooi is dat de onderzoeksresultaten goed worden verspreid in zowel het wetenschappelijke veld als het praktijkveld! Zo worden de resultaten bijvoorbeeld meegenomen in diverse soorten onderwijs.

In het najaar van 2021 heeft de wetenschapscommissie van het Kenniscentrum op verzoek van ZonMw de Kennisagenda geactualiseerd. Eerder werd er gekeken naar welke onderzoeksonderwerpen van de lijst afgerond waren, en of daaruit nieuwe aanbevelingen zijn gekomen die toegevoegd zouden moeten worden. Maar, vanwege alle ontwikkelingen in de afgelopen jaren is er behoefte aan een meer uitgebreide herziening. 

Nieuwe onderzoeksonderwerpen

In mei 2023 is daarom een bijeenkomst georganiseerd, waarin de aanwezigen ideeën voor nieuwe onderzoeksonderwerpen hebben ingebracht. De ideeën zijn gecategoriseerd door de wetenschapscommissie van het Kenniscentrum. Daarna hebben zij de onderzoeksonderwerpen uit de Kennisagenda 2018, de update 2021 en de opbrengsten van de bijeenkomst in mei samengevoegd. Dit heeft geleid tot iets waar we ontzettend trots op zijn, namelijk de herziene Kennisagenda 2023!

Benieuwd naar de onderwerpen die erop staan? Je kunt de Kennisagenda hier bekijken.


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.