Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Brainstormen over de Kennisagenda Onderzoek Kinderpalliatieve Zorg

Experts uit de medische kindzorg gingen aan de slag om voorstellen te ontwikkelen om de kinderpalliatieve zorg te verbeteren.


Op 23 mei jl. organiseerde de Wetenschapscommissie* van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg een interactieve werkconferentie om de Kennisagenda Onderzoek Kinderpalliatieve Zorg te actualiseren. Tijdens deze dag hebben betrokken professionals en ouders/patiëntvertegenwoordigers die affiniteit hebben met onderzoek in de medische kindzorg meegedacht over op welke punten de Kennisagenda zou moeten worden herzien. En hoe er op het gebied van onderzoek goed samengewerkt kan worden.

De Kennisagenda is een advies voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), ZonMw en andere subsidiegevers voor wetenschappelijk onderzoek. In deze agenda staan de onderwerpen voor onderzoek die volgens Nederlandse (zorg)professionals, ouders/patiëntvertegenwoordigers en wetenschappers prioriteit hebben de komende jaren. De Kennisagenda uit 2018 is destijds officieel aangeboden aan ZonMw en heeft een prominente rol bij het toekennen van subsidies voor palliatieve zorg onderzoeksprojecten. Veel van de onderzoeken zijn inmiddels gerealiseerd (zoals de herziening van de richtlijn, het vernieuwde IZP, de CONNECT studie en de EMBRACE studie). Daarom was het tijd om de huidige Kennisagenda te actualiseren.

Idea Factory

Tijdens een ‘Idea Factory’ gingen experts uit de medische kindzorg aan de slag om de beste voorstellen te ontwikkelen om de kinderpalliatieve zorg te verbeteren. Onder tijdsdruk werden (onderzoeks)voorstellen in de kinderpalliatieve zorg bedacht en beschreven. De teams streden met veel enthousiasme en passie tegen elkaar en de voorstellen werden door juryleden beoordeeld op verschillende criteria, namelijk: meerwaarde voor kind & gezin, meerwaarde voor zorgverlener, aansluiting op het werkveld, verhouding inspanning en opbrengst en tot slot kans op implementatie van het voorstel. Tijdens deze inspirerende en zonnige dag zijn waardevolle ideeën verzameld voor de toekomstige richting van het onderzoek in kinderpalliatieve zorg.

Vervolg

De Wetenschapscommissie kijkt terug op een geslaagde dag vol nieuwe ideeën, kennisdeling en samenwerking. De rijke opbrengst van de brainstormsessies is eind juni geanalyseerd. Deze zomer zal de input worden verwerkt tot een herziene Kennisagenda Onderzoek Kinderpalliatieve Zorg. Aan het begin van het najaar zal deze opnieuw gedeeld worden met het werkveld.

*De Wetenschapscommissie van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg wordt gevormd door: Eduard Verhagen (voorzitter), Leontien Kremer, Marijke Kars en Judith Aris.


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.