Skip to main content

Brussenbundel

Auteurs: Esmée Koppers, Laila Kourbit, Roos van der Lans, Nienke van Ruiten, Aysenur Yesiloglu.
Onderwijsinstelling: De Haagse Hogeschool
Opdrachtgever: Juliana Kinderziekenhuis
Probleemstelling: Een ernstig ziek kind en het gehele medische proces eromheen eist tijd en aandacht van ouders, waardoor zij in veel gevallen minder tijd en aandacht hebben voor andere kinderen binnen het gezin. Het Juliana Kinderziekenhuis liep vast in de begeleiding en het bieden van handvatten aan ouders om aandacht te hebben voor de broertjes of zusjes (brussen), naast aandacht voor het ernstig zieke kind.
Onderzoeksvraag: Hoe kunnen medisch pedagogisch zorgverleners van het Juliana Kinderziekenhuis ouders ondersteunen om met hun beperkte tijd toch ook aandacht te hebben voor de brussen?

Eindproduct:

Het Juliana Kinderziekenhuis is op zoek naar een flyer, poster of spelvormen met als doel de ouders bewust te maken van het belang van aandacht voor de broers en zussen. De studenten hebben meerdere eindproducten gemaakt:

  1. Een poster die snel de aandacht kan trekken van de ouders die in de wachtkamer of afdeling van het ziekenhuis zijn.
  2. Een bijbehorende flyer die kan worden meegegeven door het personeel van het ziekenhuis. De flyer biedt meer informatie en praktische tips voor de begeleiding van brussen.  
  3. De brussenbundel. Opvoeders en ouders kunnen gebruik maken van deze bundel om het gesprek aan te gaan met de brus, maar ook om aandacht te hebben voor het kind als individu. In het conceptplan bevat de brussenbundel diverse hulpmiddelen en spelletjes, waaronder een boek over emotie en gevoelens, planner voor activiteiten en ziekenhuisbezoeken, gezelschapsspellen, Kletspot voor kids, en een gevoelsthermometer.

Resultaat:

De zorg voor kinderen met een ernstige ziekte vraagt veel tijd en aandacht van de ouders. Het is belangrijk om als zorgverlener en als ouder te realiseren dat brussen ook behoefte hebben aan aandacht en te weten welke plek zij hebben in het ziekenhuis. Met het gehele eindproduct sluiten de studenten aan op de behoeften van het Juliana Kinderziekenhuis.

De opdrachtgever aan het woord:

”Als vakgroep Medisch Pedagogische Zorg zijn we bezig met de stap naar een officiële beroepsvereniging. Onderdeel hiervan is dat we een platform gaan creëren voor leden. Daar willen we graag de verslagen van de studenten op delen, waaronder de brussenbundel. Zo kunnen alle collega’s in het land gebruik maken van de informatie en adviezen die ze opgesteld hebben. In het hele land zijn dit thema’s waar ziekenhuizen mee aan het werk zijn. Zo kan ieder het integreren in de plannen, werkwijzen of systemen die ze al hebben.” – Anne Weenink, medisch pedagogisch hulpverlener in het Juliana Kinderziekenhuis en contactpersoon van de vakgroep Medisch Pedagogische Zorg


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.