Home  › ... Over kinderpalliatieve zorg › Projecten › Herziening expertisegebied Casemanagement › Praktijktoets casemanager

Praktijktoets – ontdek hoe jouw expertise gezinnen kan ontzorgen

Praktijktoets – ontdek hoe jouw expertise gezinnen kan ontzorgen

Met een landelijke praktijktoets onderzoeken we de komende maanden hoe de inzet van casemanagers gezinnen kan ontzorgen. Gedurende ongeveer een half jaar krijg je de kans om als casemanager een stuk coördinatie en organisatie van de zorg uit handen te nemen van een gezin. Zodat ouders weer écht even meer ruimte krijgen om ouders te kunnen zijn.

Praktijktoets – ontdek hoe jouw expertise gezinnen kan ontzorgen

Waarom deze praktijktoets?

Kinderpalliatieve zorg wordt steeds complexer. Er is meer aandacht voor zowel medische als psychosociale ondersteuning, waardoor casemanagers nieuwe vaardigheden nodig hebben. Ook is casemanagement op dit moment in veel gevallen geen functie, maar een rol die binnen die functie wordt uitgevoerd. Met de praktijktoets gaan we onderzoeken wat de inzet van een casemanager als  rol oplevert. We hebben de kennis en vaardigheden waar een casemanager over moet beschikken in kaart gebracht. Of dit vernieuwde ‘expertiseprofiel’ goed aansluit bij de wensen van gezinnen, gaan we testen in de praktijk. Verder onderzoeken we met de praktijktoets: 

  • of casemanagement goed aansluit bij wat kind en gezin nodig hebben;
  • hoe de samenwerking tussen beide rollen binnen het profiel (casemanager medische kindzorg thuis en verpleegkundig casemanager kinderpalliatieve zorg (KCT)) verloopt, indien beide worden ingezet;
  • welke scholing eventueel nodig is voor casemanagers;
  • hoe we de financiële haalbaarheid en organisatie van de inzet van casemanagers kunnen verbeteren. 

De praktijktoets is tijdelijk. Na afloop stopt de inzet van de casemanager, tenzij er mogelijkheden zijn om de ondersteuning voort te zetten binnen de bestaande kaders. Dit kunnen we echter helaas niet garanderen. 

Heb je een vraag?

Heb je vragen over de praktijktoets? Neem dan contact op met:

Waarom deelnemen aan de praktijktoets?

De inzet van een casemanager zorgt bij zorgverleners voor minder dubbel werk, betere taakverdeling, meer efficiëntie en duidelijkheid in verantwoordelijkheden. De belasting op zowel het gezin als de zorgprofessionals neemt af door betere samenwerking en coördinatie. Met deze praktijktoets willen we beoordelen en inzichtelijk maken hoe casemanagement het beste kan worden ingezet, om het in de toekomst beschikbaar te maken voor alle kinderen en gezinnen. Jouw inzichten zijn van groot belang om dit proces te verbeteren. 

Kennis en begeleiding 

Om je te ondersteunen bij je rol als casemanager, organiseren we gedurende de praktijktoets verschillende evaluatiemomenten. Ook is er dan gelegenheid om vragen te stellen. Verder krijgen alle casemanagers die deelnemen aan de praktijktoets een uitnodiging voor onze online community, om kennis te delen en vragen te stellen aan elkaar en andere zorgverleners. 

Hoe gaat de praktijktoets in zijn werk?  

We hebben in 8 stappen overzichtelijk gemaakt hoe deelname aan de praktijktoets eruit zal zien voor jou als casemanager.  

Meld een gezin aan!

Wil jij een gezin aanmelden voor de praktijktoets? Dat kan via de coördinator van het NIK in jouw regio. Bekijk de contactgegevens van de coördinatoren. Bij deze persoon kan je ook terecht voor meer informatie. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.