Skip to main content

Actieve levensbeëindiging en euthanasie

Actieve levensbeëindiging en euthanasie zijn gevoelige onderwerpen. Niet alleen binnen het gezin, maar soms ook voor zorgprofessionals. Wanneer er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden, kan in overleg met de arts de mogelijkheid tot actieve levensbeëindiging of euthanasie besproken worden.


Bij actieve levensbeëindiging en euthanasie dient een arts een medicijn toe waaraan diegene overlijdt. Het uitzichtloos en ondraaglijk lijden stopt. Actieve levensbeëindiging wordt zeer zelden verricht. Actieve levensbeëindiging is niet gelijk aan euthanasie: bij euthanasie vindt de levensbeëindiging plaats op basis van het uitdrukkelijke en weloverwogen verzoek van de wilsbekwame patiënt zelf. Kinderen tot 12 jaar zijn volgens de wet niet wilsbekwaam.

Bij baby’s jonger dan 1 jaar kan onder strenge voorwaarden actieve levensbeëindiging plaatsvinden (zie Richtlijn actieve levensbeëindiging bij pasgeborenen). Actieve levensbeëindiging mag alleen plaatsvinden als een arts aan alle zorgvuldigheidseisen voldoet.

Vanaf 1 februari 2024 is er een regeling die actieve levensbeëindiging mogelijk maakt voor kinderen in de leeftijdsgroep 1 tot 12 jaar die ondraaglijk en uitzichtloos lijden. In de praktijk zal dit besluit door artsen en ouders gezamenlijk en in goed overleg worden genomen. Hoewel kinderen over het algemeen niet in staat zijn hierover mee te praten, wordt waar mogelijk de stem van het kind meegenomen. De regeling zorgt ervoor dat er een formele toetsingsprocedure bestaat voor artsen die de levensbeëindiging bij kinderen van 1 tot 12 jaar uitvoeren. 
Hier kun je meer informatie vinden over deze regeling.

Kinderen tussen de 12 en 16 jaar kunnen zelf om euthanasie vragen, mits zij wilsbekwaam zijn, maar dan moeten de ouders ook toestemming geven. Een wilsbekwaam kind is in staat om informatie over de zorg en/of behandeling te begrijpen en af te wegen, begrijpt wat de gevolgen van een beslissing zijn en is in staat om een (doordachte) beslissing te maken. Wilsbekwame kinderen tussen de 16 en 18 jaar hebben geen toestemming van de ouders nodig.  Ook euthanasie mag alleen plaatsvinden als aan alle zorgvuldigheidscriteria is voldaan.

Erover praten met elkaar: Advance Care Planning
Het is belangrijk om dit onderwerp met elkaar bespreekbaar te maken. Je kunt een Advance Care Planning gesprek aanvragen met de behandeld arts om wensen over actieve levensbeëindiging en euthanasie te bespreken. Dit kan al in een vroeg stadium. Deze wensen kunnen ook vastgelegd worden in het Individueel Zorgplan. In Vroegtijdige Zorplanning vind je meer informatie over het Individueel Zorgplan en Advance Care Planning.

Tip: heb je behoefte aan meer informatie over hoe je goed voorbereid zo’n gesprek kunt aangaan? Ga dan naar de website van IMPACT.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.