Skip to main content

Wanneer en hoe bied ik ouders extra ondersteuning?

Gedurende het ziekteproces gaan ouders door verschillende periodes heen, waarin ze in meer of mindere mate ruimte ervaren om stil te staan bij hun eigen behoeften, en te reflecteren op wat de ziekte van hun kind voor hen betekent.

Door vanaf het begin op een laagdrempelige manier aandacht aan betekenisgeving te besteden, wordt het onderwerp genormaliseerd, en krijgen ouders het gevoel dat er ook aandacht is voor hun eigen zorgen en behoeften.

Niet alle ouders hebben ruimte voor een uitgebreid gesprek, en ouders kunnen voorkeuren hebben in met wie ze hier over willen praten. Respecteer grenzen van ouders, en probeer ondersteuning te bieden op een niveau dat bij hen past. 

Hieronder vind je het CONNECT 4-fasen model, dat van laagdrempelige aandacht, tot structurele begeleiding oploopt.

Redenen om professionele ondersteuning in te schakelen kunnen zijn:

  • Wanneer de thema’s waar ouders mee worstelen te complex zijn om zelf te bespreken;
  • Als er sprake is van conflict of schurende relaties tussen ouders of tussen ouders en zorgverleners;
  • Als de ouder eenzaam lijkt, of moeite heeft zichzelf staande te houden;
  • Wanneer ouders lange periodes van overweldigende emoties ondergaan;
  • Als ouders dit zelf wensen, of aangeven meer/langere ondersteuning te wensen dan je kunt bieden.

Voor ouders die baat hebben bij langdurige ondersteuning, is een subsidie beschikbaar om ouders in de thuissituatie geestelijke ondersteuning of rouw- en verliesbegeleiding te bieden. In de folder Informatie impuls Geestelijke Verzorging en rouw kun je er meer over lezen.

De netwerkcoördinator van het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) in jouw regio kent de verschillende professionals die bij jou in de buurt werkzaam zijn en kan samen met jou op zoek naar een ondersteuner. Je vindt hier de meest recente informatie en contactgegevens van de netwerkcoördinator uit jouw regio.


Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.