Skip to main content

Hoe signaleer ik betekenisgeving?

Betekenis- of levensvragen van ouders komen vaak voor rondom een aantal thema’s. Om je handvatten te geven deze in de praktijk te herkennen, worden deze kort besproken. In onze informatiefolder (die je hieronder kunt downloaden of bestellen) staan deze thema’s verder uitgewerkt.


Identiteit

Als ouders langere tijd medische zorg dragen, zetten ze vaak hun persoonlijke, sociale en professionele leven op een lager pitje. Op langere termijn kan dat tot vragen leiden. Ouders ondersteunen om zichzelf te blijven ontwikkelen náást hun rol van ouder/verzorger zonder aan één van beide tekort te doen, kan hen helpen.

"Ik heb mijn eigen leven op pauze gezet, zodat ik voor hem kon zorgen. Maar steeds begin ik me af te vragen: wie ben ik naast die zorg? Ik wil niet meer ná hem leven, maar náást hem leven."

Ouderschap

De manier waarop ouders hun rol als vader of moeder invullen verandert door de ziekte van hun kind. Voor veel ouders bestaat het ouderschap uit een dubbele rol waarin ze vader of moeder, maar ook zorgverlener voor hun kind zijn. Daardoor zijn ouders soms zoekend in hoe ze die rollen kunnen combineren, en kunnen genieten van de nabijheid van hun kind

"Ik wil graag gewoon vader zijn, en hem kind laten zijn. Een tiener, die tienerdingen doet. Maar de angst van de ziekte zit er zo in, dat dat soms heel lastig is. Ik blijf toch in die rol van beschermer hangen."

Doelen en verwachtingen

Als gezinnen te maken krijgen met een ernstige ziekte of mogelijk overlijden, moeten oude dromen en verwachtingen over de toekomst vaak worden losgelaten. Zorgen dat een mogelijk overlijden alle toekomst van hun kind wegneemt speelt vaak een grote rol, ook al vinden ouders het vaak lastig dit uit te spreken. Maar na een periode van verlies en loslaten, lukt het ouders vaak (soms met begeleiding) om nieuwe doelen en nieuwe betekenis voor zichzelf en hun gezin te vinden, vaker gericht op het hier en nu, en het ervaren van waardevolle momenten binnen hun gezin.

"Toen heb ik gedanst met haar, in de kamer. En eigenlijk alle tranen gehuild die ik had, omdat ze nooit zou kunnen lopen. Maar daarna heb ik gezegd: we gaan jou het beste leven geven dat er is."

Regie en loslaten

Veel ouders voelen dat zij tijdens het ziekteproces regie op moeten geven.
Ze voelen zich machteloos doordat de ziekte hun leven binnendringt zonder dat zij daar grip op hebben. Daarnaast voelen ze zich niet altijd voldoende betrokken bij beslissingen die genomen worden. Het kan ouders helpen om in andere aspecten van hun leven regie terug te vinden.

"Je hebt er gewoon geen grip op. Ik bracht een kerngezond kind naar bed, haar rugzakje stond al klaar in de gang voor de peuterspeelzaal. De volgende dag lag ze in coma. Je kunt plannen wat je wilt, maar het leven leeft zichzelf."

Omgeving en buitenwereld

Tijdens het zorgen voor een ernstig ziek kind, is een groot deel van de belevingswereld van ouders gericht op het zieke kind. Maar ouders zijn ook onderdeel van de wereld om hen heen. Soms kunnen ze hier steun uit putten, maar het kan ook leiden tot een gevoel van eenzaamheid of onbegrip, doordat ze het gevoel krijgen dat de wereld om hen heen niet meer aansluit bij wat zij zelf meemaken. Daarnaast kan de confrontatie met gezonde gezinnen hun eigen ‘anders-zijn’ benadrukken.

"Soms zit ik in het park met vriendinnen die allemaal met hun gezonde kinderen bezig zijn en dan voel ik mij wel heel alleen. Zij hebben geen idee hoe het voor ons is, om hier doorheen te gaan."

(On)zekerheden en overtuigingen

Gedurende de ziekte krijgen ouders te maken met veel zekerheden, maar ook onzekerheden over de ziekte en het toekomstperspectief van hun kind. Hier moeten ze zich toe verhouden. Wil je liever wel, of niet weten? Kun je nog hopen als de ziekte zo ernstig is? Wat betekent het als je met een mogelijk overlijden te maken krijgt? Voor sommige ouders zijn levensovertuigingen belangrijk.

"De wetenschap is er altijd in je achterhoofd. Je hebt wel blauwe lucht, maar er is altijd achteraan zo'n donderwolkje, dus er is iets waarvan je weet dat het gaat komen, maar je weet nog niet wanneer. En dat gaat heel spannend worden. Dus dat draag je wel altijd bij je."

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.