Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Trainingen om in gesprek te gaan met een gezin geraakt door een ernstige ziekte

Aandacht voor iedereen in het gezin.


Als een gezin geraakt wordt door een andere levensbedreigende ziekte, dan is steun thuis en in de omgeving ontzettend belangrijk. Alleen weten veel mensen niet hoe ze er voor het kind en het gezin kunnen zijn en durven er niet goed over te praten. Daarom hebben rouw- en verliesbegeleiders Caroline Muller en Marjo Andringa Cancertalk opgezet. Zij leiden professionals in het sociale netwerk om kind, brussen en ouders heen op om de ziekte op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. DIt kan gaan om kanker, zoals de naam aangeeft, maar ook andere ernstige ziektes.

Een belangrijk uitgangspunt van Cancertalk is dat zowel het kind zelf, als ouders en brussen zich gezien, gehoord en gesteund voelen, zowel thuis én in de leefomgeving. ‘Vaak gaat alle aandacht uit naar de zieke, terwijl iedereen in het gezin door de ziekte geraakt wordt’, vertelt Caroline. ‘Daarom is het belangrijk dat we bij het begeleiden van gezinnen zorgen dat het hele verhaal op tafel komt. En iedereen de ruimte mag innemen die hij of zij nodig heeft.’ Caroline en Marjo merken dat dat ook fijn is voor degene die ziek is. Caroline: ‘Laatst begeleidde ik een jongen met een hersentumor. Hij vond het naar dat gesprekken telkens alleen maar over hem gingen.’ Met behulp van de praatkaart van Cancertalk kunnen alle gezinsleden vertellen wat er speelt en krijgt het gesprek structuur.  Marjo: ‘Als het zieke kind bijvoorbeeld vertelt wat er in het ziekenhuis gebeurde, kan de brus vertellen wat dat voor hem of haar betekende, zoals dat hij of zij uit moest logeren, door iemand anders naar school werd gebracht of dat hij of zij bang was dat broer of zus dood zou gaan.’ Nadat alle gezinsleden hun verhaal hebben gedeeld ontstaat er overzicht en kan het gesprek als leidraad dienen voor zowel de leden van het gezin als voor de professional.

Tweedaagse training voor professionals

Alle kennis en ervaring die de initiatiefnemers van Cancertalk tijdens hun loopbaan hebben opgedaan zijn gebundeld tot een geaccrediteerde training (27,5 punten). Caroline: ‘De individuele tweedaagse is bedoeld voor professionals die regelmatig aan tafel zitten bij gezinnen die geraakt zijn door kanker of een andere levensbedreigende ziekte. Denk aan een (kinder)coach, therapeut of praktijkondersteuner.’ Aan de hand van verschillende casussen leren zij hoe ze op een laagdrempelige manier in gesprek kunnen gaan met een gezin, zodat behoeften en hulpvragen van ieder zichtbaar worden. Marjo: ‘Dat doen we met behulp van het werkboek,, werkvormen en materialen die meteen de volgende dag in te zetten zijn. Ook het sociale netwerk en zelfzorg komen ruim aan bod. Na de tweedaagse staat er nog een feedbackgesprek gepland waar de cursisten hun vragen kunnen stellen of om extra advies kunnen vragen.’

Incompany modules

Omdat de sociale omgeving voor kind en gezin ook ontzettend belangrijk is, heeft Cancertalk speciaal incompany modules ontwikkeld voor scholen/kinderopvang, (sport)verenigingen en zorgprofessionals. Daarnaast bieden we een combinatie-module aan over rouw, verlies en ziekte in het gezin. De vraag die hierbij centraal staat is: “Hoe kun je er voor het kind en het gezin zijn?” En dan gaat het niet alleen over de periode tijdens de ziekte, maar ook daarna. De modules duren een dag of twee dagdelen. Na het volgen van de module(s) heb je een theoretische onderbouwing en praktische handvatten om met vertrouwen in gesprek te gaan. Ook zelfzorg wordt daarin meegenomen. Zowel de modules als de individuele tweedaagse kunnen op maat worden gemaakt en zijn ook (deels) online te volgen.

Contact

Heb je interesse of wil je meer weten? Neem dan gerust contact op. Voor korte vragen hebben zij elke eerste donderdag van de maand een telefonisch spreekuur van 9 tot 10 uur voor korte vragen. Op de website vind je meer informatie, downloads en een podcast over Cancertalk.

Over

Zowel Caroline Muller als Marjo Andringa zijn werkzaam als rouw- en verliesbegeleiders van kinderen, jongeren en volwassenen, met als specialisatie ziekte in het gezin. Zij zijn beiden aangesloten bij het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK).


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.