Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Kennismaken: twee nieuwe gezichten bij het Kenniscentrum

Kennismaken met Laura en Ivon.


Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg groeit

Ons team is uitgebreid met maar liefst twee nieuwe medewerkers. Zij stellen zich graag aan je voor.

Laura Ruitenburg - project- en beleidsondersteuner

"Mijn naam is Laura Ruitenburg en in maart ben ik gestart als project- en beleidsondersteuner bij het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. Met mijn achtergrond als fysiotherapeut in de neurorevalidatie en in verschillende functies als beleids- en kwaliteitsadviseur in de zorg draag ik graag bij om de kinderpalliatieve zorg te optimaliseren voor kinderen, gezinnen en (zorg)professionals.

Mijn intrinsieke motivatie om van meerwaarde te willen zijn voor de kinderpalliatieve zorg komt voort uit mijn eigen ervaringen met mijn zorgintensieve dochtertje. De complexe vraagstukken in de kinderzorg zijn vaak intensief voor de kinderen en de gezinnen die het betreft. De inspanningen die het Kenniscentrum en Netwerk Integrale Kindzorg verrichten voor de kinderpalliatieve zorg zijn van grote meerwaarde voor deze gezinnen. 

Het voelt als een missie om hieraan bij te dragen. Gezinnen worden ontlast doordat er een professioneel netwerk om hen heen staat. Hierdoor kunnen zij zich gedragen voelen. Ik zie het als een uitdaging om mensen met elkaar te verbinden door kennis te delen en samen te werken over de grenzen van hun eigen vakgebied heen. Werken vanuit het perspectief waarbij het kind en het gezin centraal staan. In Nederland zijn en worden veel goede initiatieven gestart om deze zorg verder te verbeteren en door een integrale aanpak van organisaties en zorgprofessionals zal de kindzorg zich nog verder kunnen ontwikkelen.

Ik verheug me erop om hieraan bij te dragen binnen het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. Heb je vragen of wil je van gedachte wisselen naar aanleiding van mijn verhaal dan kom ik graag met je in contact."

Ivon Knottnerus - netwerkcoördinator achterwacht voor het NIK, projectleider binnen NPPZ ll en beleidsmedewerker

"Ik ben vanaf 1 februari gestart bij het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg als netwerkcoördinator achterwacht voor de Netwerken Integrale Kindzorg, projectleider binnen NPPZll en beleidsmedewerker.

Van origine ben ik hbo-verpleegkundige. Mijn loopbaan is gestart op de kraamafdeling en verloskamers. Hier heb ik vele jaren gewerkt als obstetrie en gynaecologie verpleegkundige. Van daaruit ben ik de wijkverpleging in gegaan en heb ik een aantal jaren gewerkt als wijkverpleegkundige in Limburg. Het werken met kinderen is altijd al vanaf mijn studie mijn wens geweest. Toen de kans zich voordeed om mee te werken aan het bouwen van een nieuwe thuiszorgorganisatie waarin de kinderthuiszorg een onderdeel ging zijn, ben ik die uitdaging aangegaan. Een aantal jaren hebben we gebouwd aan kinderthuiszorg in Limburg met alles wat daarbij komt kijken. Van het coördineren en organiseren van de zorg, het uitvoeren van zorg, het meekijken naar financiering, het ontwikkelen van beleid en nog veel meer. In maart 2022 heeft er een overname plaatsgevonden waarbij we een onderdeel werden van een grote organisatie. Binnen die organisatie ben ik bezig geweest met het inbedden van de kindzorg binnen de organisatie. Hierin lag de focus op het voldoen aan alle randvoorwaarden en kwaliteitscriteria om de kindzorg een onderdeel te kunnen laten zijn.

In alle jaren die ik heb gewerkt in de kinderthuiszorg ben ik ook altijd verbonden geweest aan het Netwerk Integrale Kindzorg in onze regio. Het deelnemen aan de overleggen en het verbinden met collega's uit het werkveld heb ik altijd als heel inspirerend ervaren. Door met elkaar naar de zorg te kijken en over muren durven heen te kijken, kom je je eigen grijze gebieden tegen. En kun je je als professional en daarmee ook als organisatie, verder ontwikkelen. Het meegaan in de landelijke ontwikkelingen zie ik als een must en een uitdaging, maar ook een hele grote zorg. We staan met z'n allen voor deze uitdaging. Toen ik hoorde dat er een mogelijkheid was om onderdeel te kunnen worden van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, maakte mijn hart een sprongetje. Het bouwen aan de randvoorwaarden die nodig zijn om die palliatieve en palliatief terminale zorg voor de kinderen en jeugdigen goed neer te zetten is een uitdaging die ik met beide handen aangrijp. Ik mag een actieve rol vervullen om de uitdagingen die er liggen aan te gaan. Met mijn kennis en ervaring van de zorg hoop ik juist die koppeling direct naar de praktijk te kunnen blijven maken. Door de mooie combinatie aan functies die ik heb, zie ik mij ook als een verbinder tussen de verschillende onderdelen van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg.

Al met al een hele grote uitdaging om aan te gaan. Maar een die me past en die me de mogelijkheid geeft om de gezinnen waar ik zo dichtbij heb gestaan, op een andere manier te kunnen ondersteunen. Ik hoop dat we het met elkaar voor elkaar krijgen om zorgen bij gezinnen rondom het inrichten en afstemmen van de zorg weg te nemen. Daar ga ik voor! Zodat zij meer kunnen genieten en tijd hebben voor elkaar."


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.


Er is een fout opgetreden. Fout: avt.Action Form_V1 is op dit moment niet beschikbaar.