Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Lancering Toolkit: onmisbare reisgids voor ouders

Een waardevolle ondersteuning voor ouders.


Het jaar 2023 begint met een mooi initiatief: de lancering van de ‘Toolkit voor ouders’ is een feit! Een waardevolle verzameling van informatie, producten en gedeelde ervaringsverhalen die je als ouder kan ondersteunen wanneer je een kind hebt dat niet (meer) beter wordt.

Johannes Verheijden, netwerkcoördinator bij het Netwerk Integrale Kindzorg heeft er hard aan gewerkt en is opgetogen: “De toolkit ondersteunt ouders vanaf (de zoektocht naar) een diagnose. We willen ouders laten zien dat zij niet alleen zijn en ook niet alles alleen hoeven te doen. Er hebben immers al heel veel ouders de weg van kinderpalliatieve zorg hebben bewandeld.”

De toolkit bestaat uit:

  • een handreiking voor een goed gesprek; vol met tips om de communicatie met een zorgprofessional beter te laten verlopen.
  • gefilmde ervaringsverhalen; openhartig en eerlijk
  • een kletspot met maar liefst 139 mooie en interessante vragen, stellingen, dilemma’s en korte situatieschetsen. Om op een laagdrempelige manier een gesprek te starten.
  • Een stukje Mij; 23 portretten van kinderen in de kinderpalliatieve zorg
  • Antwoorden op veel gestelde vragen over werk en financiën, in relatie tot het hebben van een ziek kind.
  • Gids voor ouders, na diagnose; deze gids neemt je mee in hoe om te gaan met emoties, informatievoorziening, omgeving en gesprekken voeren als je net een diagnose hebt gehoord.
  • Podcast, ervaringsverhalen van ouders.

De juiste bagage

De toolkit brengt ouders herkenning en erkenning. Het is een compacte - haast allesomvattende - reisgids die hen op diverse vlakken ondersteunt om de spreekwoordelijke ‘weg op te gaan’. Het biedt een ingang om vanuit diverse perspectieven naar hun eigen situatie te kijken en zich gesteund te voelen. Ook zien ouders dat er altijd ondersteuning is vanuit de zeven NIK en de diverse professionals waar zij mee te maken hebben of gaan krijgen.

Johannes vervolgt: “Ik ben onwijs trots op de rol die zowel ouders als professionals in dit proces hebben gespeeld. Hun ervaringen, kennis en inzichten zijn fantastisch. En hun intrinsieke motivatie om het beste te willen en hun ervaringen te delen, was ontroerend. Ik denk dat het unieke van dit project is dat ouders en professionals inzichtelijk maken dat kinderpalliatieve zorg geen zorg is van eilandjes, maar een totaalbeeld. Het is een recept met talloze ingrediënten, waarbij elke beslissing van invloed is op de toekomst van het desbetreffende gezin.

Ook voor de zorgprofessional interessant

Johannes benadrukt dat de toolkit ook door zorgprofessionals gebruikt kan worden. “Lees, luister, leer en pas toe! Zie jouw discipline als een heel klein onderdeel van de totale situatie van het gezin. In het verleden, heden en de toekomst. Denk en handel interdisciplinair. Waarbij de kwaliteit van de toekomst voor kind en gezin op elk facet van het leven voorop staat”, legt Johannes uit.

De toolkit is onderdeel van de Wegwijzer. Met de lancering van de Toolkit is deze in nieuw jasje gestoken. Overzichtelijk en fijn in gebruik.


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.