Skip to main content
Home  › ... Nieuws › Agenda

Inzicht en vooruitgang in kinderpalliatieve zorg: belangrijke rapporten

Belangrijke rapporten tonen hoe kinderpalliatieve zorg eenvoudiger en beter kan.


Hoe kan zorg voor ernstig zieke kinderen, jongeren en hun gezinnen eenvoudiger, beter georganiseerd en toegankelijker worden? Belangrijke rapporten gepubliceerd in het afgelopen jaar bieden praktische oplossingen voor de uitdagingen die gezinnen, zorgverleners en beleidsmakers tegenkomen. Deze publicaties belichten niet alleen knelpunten, zoals de zorgval bij de overgang naar volwassenenzorg, maar doen ook concrete aanbevelingen, bijvoorbeeld voor een betere inrichting van casemanagement. Ze laten zien hoe de zorg beter kan aansluiten op de behoeften van ernstig zieke kinderen en hun gezinnen.

Overgang naar de volwassenzorg; samen de zorgval aanpakken

Wanneer een jongere met een ernstige ziekte 18 wordt, verandert de zorg en financiering ingrijpend. De overstap van kind- naar volwassenenzorg brengt vaak uitdagingen met zich mee. Veel ouders en jongeren ervaren dat de zorg niet goed aansluit en dat ondersteuning wegvalt. Dit wordt de ‘zorgval’ genoemd. Het rapport Zorgval en knelpunten bij overgang 18-/18+ schetst een duidelijk beeld van deze uitdagingen. Het benadrukt het belang van een mensgerichte aanpak en laat zien hoe juridische volwassenheid vaak niet gelijkloopt met emotionele of fysieke ontwikkeling, wat deze overgang extra moeilijk maakt.

Casemanagement: ondersteuning op maat voor gezinnen

Het zorgen voor een kind met een levensbedreigende ziekte is intensief en vraagt veel van ouders en zorgprofessionals. Casemanagers kunnen hierbij een grote rol spelen door te helpen bij het organiseren van zorg en het ontlasten van gezinnen. Toch is deze ondersteuning niet altijd beschikbaar of sluit niet voldoende aan op de behoeften. Een rapport, in 2024 gepubliceerd samen met Lorenz, richtte zich op de herziening van het expertisegebied van casemanagement. Het onderzoek onderzocht hoe casemanagement effectiever kan worden ingericht, beter gefinancierd en toegankelijker gemaakt.

In 2025 start de ontwikkeling van een breed gedragen profiel voor casemanagers, waarin alle stakeholders zijn betrokken. Dit profiel wordt getest in de praktijk, waarna de resultaten worden gebruikt om het verder te optimaliseren en beter af te stemmen op de behoeften van gezinnen en zorgverleners.

Model voor samenwerking tussen netwerken

In Nederland kennen we kinder- en volwassen palliatieve zorgnetwerken. Deze netwerken hebben overeenkomsten, maar vaak ook grote verschillen. Wanneer je palliatieve zorg nodig hebt en 18 jaar wordt, dan kunnen deze verschillen in netwerken tot problemen leiden. Project 'Transitie Palliatieve Zorg 18-/18+' werkt samen met de netwerken aan verbetering.


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.