Skip to main content
Home  › ... Over kinderpalliatieve zorg › Wat is kinderpalliatieve zorg? › Medische zorg

Medische zorg

Kortgeleden heb je als ouder(s) gehoord dat je kind ernstig ziek is en dat er voor deze aandoening geen genezing mogelijk is. Je kind zal uiteindelijk aan deze aandoening overlijden. De zorgverleners stellen alles in het werk om zo goed mogelijk voor hem of haar te zorgen. Goed zorgen betekent dan niet ‘beter maken’ (genezen), maar zorgen dat jullie kind zo comfortabel mogelijk het leven kan leven dat nog rest. Dit wordt palliatieve zorg genoemd.

 

Kinderpalliatieve zorg is veel meer dan alleen terminale zorg. Het begint bij het stellen van een levensbedreigende of levensduurverkortende diagnose - of genezing nog mogelijk is, of niet. Kinderpalliatieve zorg gaat over het verbeteren van de kwaliteit van leven door het minder zwaar maken van fysieke symptomen én door psychosociale, emotionele en spirituele ondersteuning van kind en gezin. Om dit te kunnen bereiken is een actieve houding van zorgprofessionals belangrijk, vanuit meerdere disciplines en die verder kijkt dan alleen binnen de muren van het ziekenhuis.

Feiten en cijfers

Palliatieve zorg bij kinderen in Nederland betreft ongeveer 5.000 tot 7.000 kinderen. Vaak met complexe aangeboren aandoeningen, aandoeningen van zenuwen en spieren, hart-, long- en stofwisselingsziekten. Ook oncologische aandoeningen (soorten kanker, < 25%). De zorg moet vaak in het ziekenhuis gebeuren en wordt bijna nooit door huisartsen gedaan. Palliatieve zorg duurt bij kinderen gemiddeld vele jaren. De meeste patiënten zijn jonger dan 5 jaar bij het begin van het palliatieve gedeelte. Ongeveer 1.200 kinderen onder de 18 jaar overlijden jaarlijks aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Palliatieve zorg voor kinderen is in veel opzichten anders dan bij volwassenen. Alleen al het feit dat kinderen na slecht nieuws de draad weer vrij snel oppakken, maakt de palliatieve fase soms erg onvoorspelbaar.


Palliatieve route

Sommige aandoeningen kennen eerst een traject gericht op genezing. Dit noemt men curatieve zorg. Op den duur kunnen de curatieve mogelijkheden uitgeput raken. Bij andere aandoeningen is het van meet af aan duidelijk dat er geen genezing mogelijk is.

In het verloop van een ziekteproces waarbij geen genezing (meer) mogelijk is worden vier fasen onderscheiden (fase 1 en 2 bestaan naast elkaar). Deze vier fasen samen vormen een palliatief zorgtraject (figuur 1, het spectrum van palliatieve zorg).

  • Fase 1: hierin staat vooral de behandeling van de ziekte centraal, met als doel verlichting van verschijnselen en soms levensverlenging (ziektegerichte palliatie).
  • Fase 2: wanneer de behandeling van de ziekte minder of niet meer zo goed werkt of teveel bijwerkingen geeft, wordt de behandeling meer en meer (en tot slot alleen nog maar) in gezet op het onder controle houden van de klachten (symptoomgerichte palliatie).
  • Fase 3: de stervensfase gaat in als er tekenen komen die het overlijden op korte termijn gaat gebeuren.
  • Fase 4: na overlijden is er een fase van nazorg. Deze duurt zolang nabestaanden nazorg nodig hebben.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.