Skip to main content
Home  › ... Over kinderpalliatieve zorg › Publicaties

Publicaties

Een overzicht van publicaties over kinderpalliatieve zorg.


 

 


 

Een leven dat het waard is om te delen: inzicht in de kwaliteit van leven van personen met een ernstige verstandelijke en meervoudige handicap

 

Artikelen

Nieuwenhuijse, A. M. (2021). A life worth sharing: Understanding quality of life of persons with profound intellectual and multiple disabilities. Universiteit van Amsterdam, academisch proefschrift.

Afbeelding2

 

A life worth sharing: Understanding quality of life of persons with profound intellectual and multiple disabilities

Een leven dat het waard is om te delen: inzicht in de kwaliteit van leven van mensen met een ernstige verstandelijke en meervoudige handicap

Kwaliteit van leven (KvL) is voor ieder mens een belangrijk concept, ook voor mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen ((Z)EVMB). Zij hebben (zeer) ernstige verstandelijke beperkingen (IQ<20), ernstige lichamelijke beperkingen, zintuigelijke beperkingen en medische comorbiditeiten. Medische comorbiditeit betekent dat iemand meerdere (chronische) aandoeningen heeft. Bovendien zijn zij afhankelijk van anderen voor alle dagelijkse activiteiten en zijn zij niet in staat om zichzelf verbaal uit te drukken. Het feit dat mensen met (Z)EVMB niet verbaal kunnen communiceren, maakt het lastig om hun KvL te beoordelen.

In deze studie worden niet alleen een goede KvL of manieren om de KvL te verbeteren onderzocht, zoals tot nu toe gebruikelijk was, maar ook een slechte KvL en wanneer zich zorgen over de KvL voordoen bij mensen met (Z)EVMB. De nadruk ligt dan ook op een zeer voorzichtig gebruik van ‘slechte kwaliteit van leven’ als argument bij medische besluitvorming. Literatuuronderzoek, maar ook interviews met artsen, zorgprofessionals en ouders bieden hier meer inzicht in.

 

Langdurige relaties van goede kwaliteit en persoonlijke beoordelingen van KvL

De onderzoekers presenteren twee conclusies. Ten eerste geven ze aan dat het hebben van langdurige relaties van goede kwaliteit een voorwaarde is voor goede KvL en voor het beoordelen van KvL van mensen met (Z)EVMB. In de praktijk betekent dit dat alleen de betrokkenen die de persoon met (Z)EVMB zeer goed kennen hun KvL kunnen beoordelen, wat maakt dat het zeer belangrijk is dat zorgprofessionals de mogelijkheid hebben om deze relatie op te bouwen. Ook is het nodig dat zorginstellingen de benodigde randvoorwaarden voor professionals creëren, zodat zij deze langdurige relatie kunnen bouwen. De meeste artsen hebben daarentegen geen langdurige relatie van goede kwaliteit met hun patiënten en zouden daarom niet in aanmerking komen om de KvL te beoordelen. Ouders kunnen wel vragen om hun aanbevelingen of mening.

Tot slot wordt in de tweede conclusie benadrukt dat de beoordeling van KvL hoogstpersoonlijk en individueel is, omdat deze gerelateerd moet worden aan de voorgeschiedenis van een persoon met (Z)EVMB, die zich niet hierover kan uiten. Ook kan deze beoordeling alleen gemaakt worden door de betrokkenen die een liefdevolle relatie hebben met de persoon met (Z)EVMB.

 

Afbeelding4

 

Het leven van Britt Siemonsma, een meisje met (Z)EVMB, wordt als voorbeeld van

een leven vol kwaliteit beschreven in dit proefschrift.

Een leven dat het waard is om te delen: inzicht in de kwaliteit van leven van personen met een ernstige verstandelijke en meervoudige handicap
Terug naar de publicaties

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.