Skip to main content
Home  › ... Ondersteuning › Informatiemateriaal › Laatste levensfase › Broers en zussen

Broers en zussen betrekken bij de stervensfase

Het is belangrijk om broers en zussen van een kind met een levensbedreigende of levensduurbeperkende aandoening (brussen) te betrekken bij de stervensfase. Als brussen worden betrokken bij de laatste levensfase dan heeft dat een positieve invloed op het rouwproces. Bovendien voelen ze zich dan serieus genomen. Hoe je brussen betrekt bij de stervensfase hangt af van de leeftijd van de brussen 


Het is belangrijk om broers en zussen van een kind met een levensbedreigende of levensduurbeperkende aandoening (brussen) te betrekken bij de stervensfase. Als brussen worden betrokken bij de laatste levensfase dan heeft dat een positieve invloed op het rouwproces. Bovendien voelen ze zich dan serieus genomen. Hoe je brussen betrekt bij de stervensfase hangt af van de leeftijd van de brussen. 

“Benoem vooral niet dat het stervende broertje of zusje gaat slapen en niet meer wakker wordt. Dit kan er later voor zorgen dat brussen niet meer durven te slapen.”

- Suzanne Hofman, kinderverpleegkundige van het Kinder Comfort Team Utrecht


Brussen hebben vaak vragen die zij niet durven te stellen, omdat ze zien dat jij als ouder verdrietig bent. Een open houding kan helpen brussen de ruimte te geven om die vragen wél te stellen. Een rouw- en verliestherapeut kan hier ook bij helpen. 
Rouw- en verliestherapeut Anne Remijn vertelt hoe je brussen kunt betrekken in de laatste levensfase:

“Bereid de brussen voor op wat mogelijk komen gaat en geef bijvoorbeeld uitleg over: de dood, hoe de dood intreedt, de uitvaart, wie er in huis komen of met wie ze te maken krijgen en hoe iemand eruitziet die dood is. Geef aan dat ze hun broertje of zusje mogen aanraken na het overlijden. Het is belangrijk dat ze voorbereid zijn op het veranderende uiterlijk of gedrag van een stervende broer of zus. En dat ze weten dat dit bij het sterven hoort.

Stimuleer ze om nog iets te doen met hun zieke broer of zus. Kleine dingen zijn ook heel waardevol:

  • samen het lievelingsboek lezen
  • muziek luisteren of een afspeellijst met elkaar delen
  • een hand of voet masseren
  • een handafdruk vereeuwigen door middel van ‘handcasting’
  • samen kaarsen versieren die aangestoken kunnen worden op de sterfdag, verjaardag of feestdag
  • samen foto’s of video’s maken van alledaagse situaties (spelletjes doen, knuffelen met elkaar of met een huisdier, in de tuin, tijdens het voorlezen)
  • samen naar foto’s kijken 
    opschrijven of tekenen wat ze niet uit kunnen spreken 

Ze kunnen ook samen nadenken over het afscheid en de uitvaart en dit voorbereiden. Misschien willen ze samen bloemen uitzoeken of de kist of urn beschilderen. Het is belangrijk dat je ze vraagt wat ze zelf zouden willen doen. Dring ze niets op, maar laat ze zelf kiezen.

Meer weten? De website Brussenboek.nl is speciaal voor brussen. Zij vinden hier veel informatie, tips, weblinks, brussen-initiatieven en ervaringsverhalen van andere brussen. In onze Boekenkast zijn ook veel boeken te vinden voor brussen, zoals bijvoorbeeld het boek Broers en zussen in en om het ziekenhuis van Anjet van Dijken.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.