Skip to main content
Home  › ... Ondersteuning › Boekenkast

Boekenkast

Boeken met thema overlijden, rouw en afscheid kunnen heel behulpzaam zijn. Thuis, op school of op het kinderdagverblijf. Hieronder vind je een overzicht van boeken met het thema's als afscheid, verdriet, verlies en rouw. Wat betekent het gemis voor jou of voor je kind? Wat voel je en wat is helpend?

Mis je een boek of heb je een tip? Laat het ons weten.


Boekenkast

Zoek een boek


Tot voorbij de regenboog

Tot voorbij de regenboog

Het prentenboek 'Tot voorbij de regenboog', vertelt het verhaal van Léon die op zoek gaat naar zijn papa. Die is gestorven en komt nooit meer terug. Papa is achter de regenboog, weet Léon. Daar zijn de bomen altijd groen en de bloemen hebben er prachtige kleuren. Op zijn tocht naar de regenboog ontmoet Léon dieren die hem helpen zijn verdriet te verwerken.

Dit verhaal gaat niet over een papa die sterft, maar over de manier waarop Léon met dat verdriet omgaat. Op die manier reikt het boek kinderen handvaten aan om zelf met hun verdriet aan de slag te gaan. Alle vier de stappen van rouwverwerking komen er in aan bod.

De schrijver koos er bewust voor om de overleden papa geen sterretje aan de hemel te laten worden. Een sterretje is te concreet en kan kinderen onrustig maken: "Welke ster is papa nu eigenlijk?" De regenboog is daarentegen veel vager, we kunnen die plaats niet duiden. Net zoals we niet weten waar de overleden mensen zijn. Maar hoe mooi is het om, wanneer je een regenboog opmerkt, te kunnen zeggen: "kijk daar, een regenboog, dat zal papa of opa zijn..." 

Voor kinderen vanaf 3 jaar die iemand moeten missen die ze graag zien: een broertje of zusje, een mama of papa, een grootouder, een huisdier.

Auteur:Kathleen Amant

ISBN nummer:9789081800945

Verschijningsjaar:2019

Terug naar de boekenkast

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.