Skip to main content
Home  › ... Ondersteuning › Boekenkast

Boekenkast

Boeken met thema overlijden, rouw en afscheid kunnen heel behulpzaam zijn. Thuis, op school of op het kinderdagverblijf. Hieronder vind je een overzicht van boeken met het thema's als afscheid, verdriet, verlies en rouw. Wat betekent het gemis voor jou of voor je kind? Wat voel je en wat is helpend?

Mis je een boek of heb je een tip? Laat het ons weten.


Boekenkast

Zoek een boek


Levend herinnerings-doe-boek

Levend herinnerings-doe-boek

Het is een waardevolle, mooie en dragelijke manier om het verlies van een dierbare te verwerken. Wat het Herinnerings-doe-boek zo bijzonder maakt, is dat kinderen op spelenderwijs worden gesteund in het rouwproces en op hun eigen manier hun gevoel kunnen uiten. Rouw, verlies- en tekentherapeute Marieke de Boer is de trotse schrijfster en illustratrice van dit boek. Door middel van tekeningen, simpele toelichtingen en een kindvriendelijke taal, helpt zij de kinderen om op een creatieve manier hun gevoel te uiten en alles wat bij de dood komt kijken beter te begrijpen. 

Kinderen die een dierbare verliezen, weten vaak niet goed wat hun overkomt. Wat is de dood? Wat gebeurt er nu met de overledene? Hoe ziet de komende tijd eruit? En wat is een begrafenis of crematie? De Boer legt het uit. Ze laat zien dat het normaal is om het ene moment heel boos en verdrietig te zijn en dat je het volgende moment weer blij kan zijn. Ze laat zien hoe je rustig de dag kan beginnen en hoe het kind na een verdrietig moment het hoofd leeg kan maken voor het slapen. Een kind gaat door veel verschillende emoties tijdens het rouwen. In dit boek worden kinderen met tekenoefeningen geholpen om met deze emoties om te gaan en herinneringen levend te houden. Het boek geeft uitleg, biedt ondersteuning, maar is bovenal een uitlaatklep voor de kinderen. 

Het boek hoeft niet chronologisch doorlopen te worden. Het kind kan elk hoofdstuk bekijken, wanneer hij of zij dat wilt. Het boek is geschikt vanaf de leeftijd van vier jaar, vanaf zeven jaar kunnen kinderen dit alleen doen. Voor hen is het fijn om hun eigen boek te hebben. Ze kunnen het naast hun bed leggen, of het er bewust bij pakken wanneer zij daar behoefte aan hebben. Ook jongeren en volwassenen hebben baat bij dit boek. Het kan namelijk voor iedereen fijn zijn om herinneringen, foto’s en verhaaltjes bij elkaar te verzamelen om iets tastbaars te koesteren. 

Het Herinnerings-doe-boek is niet alleen om als ouders of andere familieleden aan kinderen te geven. Als sociaal werker, coach en arts is het boek ook een waardevolle toevoeging om als hulpmiddel te gebruiken of als tip mee te geven. Op basisscholen en uitvaartcentra wordt het boek ook al gebruikt. 

Kindertekentherapeute Marieke de Boer zag veel kinderen om haar heen die het moeilijk hadden. Toen zij een dierbare vriendin verloor heeft ze van dichtbij gezien hoe groot het gemis in een gezin is die een vrouw en moeder verloor. Zij besefte toen dat haar specialisatie in verlies en verdriet bij kinderen altijd dicht bij haar zal staan. Mede door het verlies van deze dierbare vriendin en het zien van de impact, besloot de Boer Het Herinnerings-doe-boek af te maken. Dit boek móést de wereld in om alle kinderen die een dierbare verliezen, te helpen. 

Het Herinnerings-doe-boek kan in grote en kleine aantallen besteld worden via de website van de praktijk van De Boer; Praktijk Vlinder Je Mee  

Auteur:Marieke de Boer

Verschijningsjaar:2023

Terug naar de boekenkast

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.