Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Consortia aan het woord: welke stappen zijn er gezet?

Updates vanuit consortium 1 (UMC Utrecht) en consortium 4 (Radboudumc).


Co-IMPACT bestaat uit consortia die worden geleid vanuit het UMC Utrecht, UMC Groningen en het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Dit doen zij gezamenlijk met professionals uit de eerste-, tweede- en derdelijnszorg, het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg en diverse ouderorganisaties onder voorzitterschap van Stichting Kind & Ziekenhuis. Gezamenlijk geven zij de komende vier jaar voortgang aan de verdere ontwikkeling en implementatie van proactieve zorgplanning. 

De vier consortia houden zich o.a. bezig met:

  • IMPACT beter toepasbaar maken voor specifieke (chronische) ziektebeelden en in verschillende fasen van de kinder(palliatieve)zorg.
  • Een eerste stap zetten in de verbreding van kinderpalliatieve zorg naar chronisch complexe kindzorg en de mogelijkheden voor continue scholing voor zorgverleners onderzoeken om op die manier de kwaliteit van IMPACT in de praktijk van de kinderpalliatieve zorg te versterken.
  • Het stimuleren van de samenwerking tussen eerste-, tweede- en derdelijnszorg, zodat iedereen binnen het netwerk rond het kind en het gezin handelt volgens de afspraken die zijn vastgelegd tijdens de proactieve zorgplanningsgesprekken.
  • Het uiteindelijk doel: komen tot optimale zorg die aansluit bij de behoeften, waarden, doelen en voorkeuren van kind, ouders en gezin. Voor nu en voor in de toekomst.

Update vanuit consortium 1

UMC Utrecht (consortium 1) werkt aan vernieuwing van de IMPACT materialen. De afgelopen maanden hebben de onderzoekers uitgebreid en in allerlei vormen gesproken met kinderen, ouders en zorgverleners over de gewenste inhoud en vorm van materialen voor proactieve zorgplanning. Projectleider Jurianne Fahner: "We werken nu aan een praatplaat en gesprekshandleiding die breed inzetbaar is. Daarnaast bereiden we de scholing van zorgverleners voor die in september 2024 start. Het maximum aantal deelnemers is bijna bereikt. We waarderen alle input uit het veld en werken graag samen verder!"

OA3A6766Op de foto: de onderzoekers en promovendi uit consortium 1 en 2.

Update vanuit consortium 4

Het Radboudumc (consortium 4) onderzoekt hoe de samenwerking en communicatie tussen hulpverleners rondom kind en gezin verbeterd kan worden op het gebied van proactieve zorgplanning. Dit onderzoek bestaat uit drie fasen:

  1. Huidige situatie in kaart brengen.
  2. Ontwikkelen en implementeren van verbeteringen.
  3. Evalueren van de nieuwe werkwijze om te zien of de doelen zijn bereikt of dat bijsturing nodig is.

"We bevinden ons nu in fase 1, waarin we het zorgnetwerk rondom een kind en zijn gezin onderzoeken. Hierbij richten we ons specifiek op de betrokken hulpverleners en hoe zij informatie delen over proactieve zorgplanningsgesprekken. De voorbereidingen zijn afgerond en de eerste interviews hebben plaatsgevonden", vertelt projectleider Inge Ahout.

Daarnaast doet de groep dossieronderzoek naar kinderen die recent overleden zijn. "We kijken hierbij naar de mate waarin proactieve zorgplanningsgesprekken zijn gedocumenteerd in het medische dossier en of de uitkomsten van deze gesprekken worden gecommuniceerd binnen het zorgnetwerk. Ook onderzoeken we hoe goed de wensen en doelen van ouders zijn gecommuniceerd binnen het zorgnetwerk."

Het doel van beide studies is inzicht te krijgen in de huidige werkwijze: wat gaat er goed en wat kan beter? De resultaten vormen de basis voor het vervolgonderzoek, waarmee proactieve zorgplanning beter wordt geïntegreerd in de kindzorg.

OA3A6665
Op de foto: de onderzoekers en promovenda uit consortium 4.


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.