Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Bekijk het handvest van EAPC Children and Young People Reference Group

Het is een grote wens om de kinderpalliatieve zorg voor alle kinderen en gezinnen beschikbaar te maken voor iedereen die dat nodig heeft. Ook internationaal.


Het is een grote wens om de kinderpalliatieve zorg voor alle kinderen en gezinnen beschikbaar te maken, voor iedereen die dat nodig heeft. Ook internationaal. En daar zet EAPC Children and Young People Reference Group zich keihard voor in. Want de cijfers zijn duidelijk: met meer dan 21 miljoen kinderen en jongeren die wereldwijd palliatieve zorg nodig hebben, krijgt slechts 5-10% deze zorg. Vandaag is het een belangrijke dag, want het bijbehorende handvest van EAPC Children and Young People Reference Group is officieel gepresenteerd.

Om tot zo'n belangrijk stuk te komen, startte de groep met het bestuderen van een aantal bestaande documenten. Vervolgens is geprobeerd het handvest een brede draagwijdte te geven. “Voor ons betekende dit ook dat we drie stemmen moesten onderzoeken: het kind/de jongere, het gezin en de professional", vertelt medevoorzitter van het Steering Committee Ana Lacerda. "We hopen dat het handvest voor iedereen een zeer nuttig instrument zal zijn. Het helpt om normen op te stellen die gebruikt kunnen worden om kinderen, gezinnen en zorgverleners te informeren over wat ze kunnen verwachten, wat beschikbaar en toegankelijk moet zijn. En ook om te pleiten voor de ontwikkeling van palliatieve zorg voor kinderen in Europa”.

“We zijn erg trots op het vandaag gepresenteerde handvest. Het vertegenwoordigt de gezamenlijke inspanning van onze groep. Waar iedereen zijn eigen ervaring en achtergrond meebrengt. Denk aan de beroepsgroepen geneeskunde, verpleegkunde, psychologie, onderzoek, belangenbehartiging en nationale instanties”, zegt Ana tot slot.

Bekijk hieronder het handvest.

 


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.