Skip to main content
Home  › ... Nieuws › detail

Maak kennis met het NIK in tekst en beeld

Het NIK kan helpen voor verbinding bij het organiseren van zorg rondom een ernstig ziek kind en is er voor gezinnen en zorgprofessionals.


Maak kennis met het NIK

Als zorgprofessional zie je soms dat een gezin vastloopt in de vele zorgvragen rondom hun ernstig zieke kind. Het Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) kan hierbij helpen en jij kunt het gezin hiervoor aanmelden. Ook als je zelf tegen een (zorg)vraag aanloopt, kun je bij het NIK terecht.

Bij het organiseren van zorg rondom een ernstig ziek kind zijn veel zorgprofessionals betrokken. Met elkaar worden plannen gemaakt en hulp geboden. Helaas is het in deze complexiteit nog vaak zoeken naar verbinding. En ontbreekt het soms aan antwoorden. Het NIK kan hierbij helpen en is er voor gezinnen en zorgprofessionals. Hoe? Bekijk het in onderstaande animatie.

Er is altijd een NIK in de buurt

Als zorgprofessional kun je op ieder moment een beroep doen op het NIK. Je hoeft hiervoor niet bij het Netwerk aangesloten te zijn. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de zorg voor ernstig zieke kinderen en hun gezinnen in jouw regio? Dan kun je je als (zorg)organisatie aansluiten bij het NIK. En zo ook meewerken aan het verbeteren van deze zorg.

Daarnaast geven ouders vaak aan niet op de hoogte te zijn van het NIK. Ze hadden er graag eerder in het zorgproces over gehoord. Jij kunt hierbij een rol spelen door hen te vertellen over het NIK. Wanneer het nodig is, kunnen zij zelf contact opnemen. Of jij ondersteunt hen hierbij door het gezin aan te melden. Elke regio heeft zijn eigen Netwerk en hier vind je de contactgegevens.

Bekijk onze animatie

Ervaringsdeskundige ouder

Het gezin van Corinne werd door een kinderarts aangemeld bij het NIK. Haar jongste zoon Jordy (10) heeft 24 uurs zorg nodig. "De kinderarts zag ons worstelen met alle hulpvragen en hulpverleners. We zagen door de bomen het bos niet meer."

De hulp van het NIK noemt Corinne onmisbaar. "De NIK-coördinator probeert de zorgverleners bij elkaar te krijgen. Vaak weten zij niet van elkaar wat ze doen. De coördinator legt verbinding. Ze beweegt hen naar elkaar toe om met elkaar praten. Zo heeft ze ervoor gezorgd dat ik elke drie weken met verschillende zorgprofessionals online bij elkaar kom. En ze houdt iedereen aan de gemaakte afspraken."

Zonder het NIK was Corinne nauwelijks verder gekomen. “Het is een geruststelling dat er in de zee van hulpverleners altijd iemand voor je is. Zij weet vaak het beste bij wie ik terecht kan. Legt dingen ook graag nog een keer extra uit. Ze begrijpt je en wil voor je vechten. Dat is geweldig.”

Citaat:

"Het is een geruststelling dat er altijd iemand is"

- Corinne, ervaringsdeskundige ouder
Wil je kennis op doen?

Het NIK organiseert ook trainingen en inspiratie avonden.Van informatie- en onmoetingsavonden, tot een training cultuursensitief werken in de kindzorg. Het NIK organiseert trainingen door het hele land. Houd de website in de gaten voor het actuele aanbod.


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.