Skip to main content
Home  › ... Ervaringen › Ervaringen van zorgprofessionals

Ervaringen van zorgprofessionals

Lees verhalen en ervaringen van mensen die zich op bijzondere wijze inzetten voor de verbetering van kinderpalliatieve zorg in Nederland. Interviews over het vak, bijzondere onmoetingen en mooie ontwikkelingen. Je kunt ook boeken met ervaringen van anderen lezen.


Ervaringen van zorgprofessionals
Podcast Op leven en dood

Podcast Op leven en dood

De tiendelige podcast “Op leven en dood” belicht wat er voorafgaat aan de beslissing om de IC-behandeling van een ernstig zieke patiënt te staken en voor welke dilemma’s dit families en artsen stelt.Het kan ieder van ons overkomen. Van de ene dag op de andere. Opeens ligt iemand die je lief is op de intensive care: je partner, een van je ouders, een naaste vriend of – helemaal onvoorstelbaar – je kind. In de meeste gevallen loopt het gelukkig goed af. Maar zo gaat het helaas niet altijd. Soms ontstaan er zoveel complicaties dat de behandelgrenzen in zicht komen en de patiënt op korte termijn zal overlijden. Die is zich daar in de meeste gevallen niet van bewust, maar de naasten aan zijn bed des te meer. In deze onwerkelijke situatie worden zij geconfronteerd met allerlei vragen. Wat kan ik nog betekenen voor mijn partner, mijn ouder, mijn kind? Heeft hij echt geen pijn? Is alles geprobeerd? Hoe gehandicapt blijft hij als hij deze periode toch overleeft? Wat zou hij zelf gewild hebben? En beslissen de artsen over hoe het nu verder gaat of heb ik daar ook een stem in?

Over deze vragen gaat de tiendelige podcast “Op leven en dood”. Daarin horen we hoe artsen en families in gesprek gaan over deze vragen en tot welke antwoorden zij met elkaar komen.In de oneven afleveringen volgen we de lotgevallen van vijf families van wie een dierbare op de Intensive Care is opgenomen. In de periode die volgt groeit de twijfel of doorbehandelen nog wel zinvol is en breekt het moment aan waarop een beslissing onontkoombaar is. Deze fictieve verhalen zijn gebaseerd op reële dilemma’s waarmee families en zorgverleners op Nederlandse IC’s te maken krijgen.In de even afleveringen praat Mirjam de Vos, onderzoeker uit het Amsterdam UMC, over deze dilemma’s met vijf artsen die al jarenlang op een IC werken. Ze vertellen hoe ze met families spreken over ingrijpende behandelbeslissingen en wat daarbij helpt en wat niet. Ze vertellen ook openhartig over wat deze ingrijpende gesprekken met henzelf doen.

Met dank aan alle families, artsen en verpleegkundigen die hebben meegewerkt aan de famICom-studie. Scenario’s: Martijn de Rijk en Simon HeijmansRegie en voice-overs: Simon Heijmans Interviews, verhaallijnen en projectleiding: Mirjam de Vos Adviezen: Moniek van de Loo, Thomas Cherpanath,

Marc van Heerde, Anton van Kaam, Job van Woensel, Ellen Smets, Aranka Akkermans, Amber Spijkers, Joyce Lamerichs, Annemiek Linn, Sanne Prins, Judith Broerse, Arnout Probst, Hans van Goudoever en Marcus SchultzTechniek: Arno Peeters Muziek: Amir Vahidi Concept en eindredactie: Marion Oskamp "Op Leven en dood" is een podcast gemaakt in opdracht van Amsterdam UMC met financiële steun van ZonMw. Wil je reageren? Mail naar pers@amsterdamumc.nl

Luister hier de hele podcast serie

Terug naar de ervaringen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.