Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Actieve levensbeëindiging mogelijk bij kinderen 1 – 12 jaar

Het kabinet heeft besloten dat er een regeling komt voor de levensbeëindiging van zieke kinderen van 1 tot 12 jaar, die ernstig en uitzichtloos lijden.


Voor kinderen in de leeftijd 1 - 12 jaar die ernstig en uitzichtloos lijden, die naar verwachting binnen afzienbare tijd zullen overlijden en voor wie palliatieve zorg niet volstaat, biedt de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden tot actieve levensbeëindiging.

Minister Ernst Kuipers heeft vandaag, vrijdag 14 april 2023, deze brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarmee hij dit voor deze groep mogelijk maakt. De levensbeëindiging bij kinderen 1 - 12 jaar zal worden toegevoegd aan de Regeling Late zwangerschapsafbreking en Levensbeëindiging bij pasgeborenen.

Een bijzonder moment voor de groep kinderen van 1 - 12 jaar en hun gezinnen. De regeling beschrijft de zorgvuldigheidseisen en nadere voorwaarden waaraan uitvoering van actieve levensbeëindiging moet voldoen. Een thema waar wij ons als Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, samen met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, onder de bezielende leiding van Eduard Verhagen al enkele jaren voor inzetten. Al in 2015 hebben we gepleit voor een onderzoek naar de knelpunten in de levenseinde-zorg voor kinderen van 1 - 12 jaar. Een onderzoek dat in 2019 is afgerond.

Bij het proces en de ontwikkelingen rond actieve levensbeëindiging bij deze groep kinderen zijn we steeds nadrukkelijk betrokken geweest. Ook hebben we meegewerkt aan de totstandkoming van de regeling zoals die nu voorligt. Een regeling die voorziet in de behoefte van zowel ouders als (kinder)artsen om deze kinderen langer uitzichtloos en ondraaglijk lijden te besparen wanneer kinderpalliatieve zorg tekortschiet.

Namens het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg wil ik dan ook onze waardering uitspreken voor de inspanningen van minister Kuipers om tot deze regeling te komen. Ervan uitgaande dat de regeling door de Tweede Kamer wordt aangenomen, spannen wij ons er samen met de NVK voor in tot een goede en zorgvuldige toepassing te komen. Onder meer door een nadere uitwerking van de regeling en door scholing. We zullen nieuwe ontwikkelingen delen.

M.A. (Meggi) Schuiling-Otten 
Bestuurder Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg

Media-aandacht

Donderdag 13 april 2023 besteedde EenVandaag aandacht aan deze regeling in hun radio- en tv-uitzending. In de reportage wordt een gezin in beeld gebracht en geven onderzoeker Marije Brouwer en Meggi Schuiling-Otten hun toelichting.

Beluister hier het radio fragment vanaf minuut 07:20.

Bekijk hier de uitzending van EenVandaag.

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van de regeling of de uitzending, neem dan contact op met Meggi Schuiling-Otten, via m.schuiling@kinderpalliatief.nl of 06 33 34 01 39.


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.