Skip to main content

National calendar

Hoe 2024 bijdroeg aan deskundigheid in kinderpalliatieve zorg

Leren en inspireren; spijker je kennis bij over kinderpalliatieve zorg.


Afgelopen jaar is volop aandacht besteed aan scholing en kennisdeling binnen de kinderpalliatieve zorg. Inspirerende webinars belichtten onderwerpen zoals uitdagingen rond de overgang van kindzorg naar volwassenzorg en cultuurverschillen in de zorg. Daarnaast biedt een podcast over kinderpalliatieve zorg een unieke inkijk, waarin praktijkervaringen en expertise worden gedeeld. 

Voor verdieping zijn animaties en video’s beschikbaar om bijvoorbeeld de gesprekmethode Wonder Labs te leren toepassen. Ook algemene kennis over kinderpalliatieve zorg kreeg aandacht, onder andere tijdens de campagne van de Week van de Palliatieve Zorg.

Geïnteresseerd? Veel van deze waardevolle bronnen zijn nog terug te kijken, luisteren of lezen.

Sociaal domein

  • In de Carend podcast van 27 oktober duik je in de wereld van kinderpalliatieve zorg en hoe het sociaal domein hierin een verschil kan maken. Luister naar verhalen, praktische inzichten en de rol die jij kunt spelen. Deze aflevering staat volledig in het teken van de behoeften en uitdagingen van kinderen en hun familie. Deze gezinnen komen allemaal in aanraking met het ons zorgsysteem en hebben in meer of mindere mate te maken met hun lokale gemeente, die verantwoordelijk is voor het sociaal domein.
  • Agora, het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg en het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II/PZNL besteedden in een webinar aandacht aan de vraag welke rol het sociaal domein voor gezinnen met een ernstig ziek kind heeft. Lees de terugblik over webinar De rol van het sociaal domein in kinderpalliatieve zorg.

Overgang van kindzorg naar reguliere zorg

Algemeen

Gespreksmethoden

  • De kwaliteit van leven en sterven van ernstig zieke kinderen wordt omgeven door allerlei dilemma’s. Ouders, familie, zorgverleners en vrijwilligers vinden het vaak moeilijk om daar open over te praten. De methode Wonder Labs helpt om dat wél te doen. Wonder Lab is een gespreksmethode, waarin het draait om het ontdekken en hardop bespreken van de betekenis van nieuwe inzichten en perspectieven. Deze methode zorgt voor een betere verbinding tussen de deelnemers en begrip voor elkaars ervaringen. Kijk de een animatie over gespreksmethode ‘Wonder Labs – samen leren van ervaringsverhalen’.

Cultuurverschillen

Prematuriteit

  • Lang is vroeggeboorte een onderwerp geweest voor met name de eerste twee levensjaren van een kind. Inmiddels weten we dat de gevolgen nog lange tijd zichtbaar kunnen zijn, of pas op latere leeftijd zichtbaar worden. Hoe kinderen die te vroeg zijn geboren zich echter ontwikkelen, en of het mogelijk is te kunnen voorspellen wie er risico loopt op ontwikkelingsachterstanden blijven complexe vraagstukken. In het webinar Langetermijngevolgen prematuriteit wordt vroeggeboorte, en de effecten ervan besproken.

share this page

Might also be interesting


Back to news overview