Skip to main content
Home  › ... News

News

Read more about all developments in pediatric palliative care here. And view all important dates in the national agenda .


Wonder Labs methode: samen leren van ervaringsverhalen

Wonder Lab is een gespreksmethode, en draait het om het ontdekken en hardop bespreken van de betekenis van nieuwe inzichten en perspectieven, zonder direct naar oplossingen te zoeken.


De kwaliteit van leven en sterven van ernstig zieke kinderen wordt omgeven door allerlei dilemma’s. Ouders, familie, zorgverleners en vrijwilligers vinden het vaak moeilijk om daar open over te praten. De methode Wonder Labs helpt om dat wél te doen. Hier staat het ‘echte ontmoeten’ centraal.

Een Wonder Lab zet je op met een kleine groep mensen. Op een bijzonder manier ga je met elkaar in gesprek. Het startpunt is de ervaringen van ouders en de focus ligt op wat alle deelnemers voelen bij het ervaringsverhaal. Samen verkennen ze wat ze nog niet weten. Er ontstaat ruimte voor verwondering en vernieuwing. En voor verdieping en echt contact.

Nieuwe inzichten en perspectieven

In een Wonder Lab draait het om het ontdekken en hardop bespreken van de betekenis van nieuwe inzichten en perspectieven, zonder direct naar oplossingen te zoeken. Deze methode zorgt voor een betere verbinding tussen de deelnemers en begrip voor elkaars ervaringen. Ouders, zorgprofessionals en studenten, de toekomstige zorgprofessionals, komen samen als mens. Als je niet automatisch in je rol van zorgverlener of ouder schiet, kun je oog krijgen voor elkaar. Ouders zien dan bijvoorbeeld ook wat er gebeurt bij de zorgverlener. Hierdoor biedt het de mogelijkheid om elkaar ‘echt te ontmoeten’. Het belangrijkste doel is het leren van iemands ervaringsverhaal, waarbij emoties, gevoelens en verwondering in het middelpunt staan. 

De animatie van Wonder Lab geeft kort uitleg hoe zo’n gesprek eruit ziet: 

 

In de zorg zijn er ook nog andere methodes ontwikkeld om in gesprek met elkaar te gaan en van elkaar te leren. Dit kan samen met collega’s, maar ook met cliënten en hun naasten. 

Samen leren 

Een voorbeeld is intervisie, waarbij professionals met een soortgelijke achtergrond werkproblemen bespreken. Dit wordt ook wel intercollegiale consultatie genoemd.

Het juiste doen

Een andere leermethode is moreel beraad. Bij moreel beraad praten deelnemers samen over een moreel probleem volgens een vaste manier, geleid door een gespreksleider. Het doel is om samen te ontdekken wat het beste is om te doen in een bepaalde situatie.

Spiegelgesprek

Het spiegelgesprek is een bijeenkomst, waarbij een kleine groep cliënten in de vorm van een kringgesprek vertellen hoe zij de zorg ervaren. Zorgprofessionals zijn aanwezig om te luisteren. Hierdoor krijgen ze een beeld van hoe de zorg door de cliënten wordt ervaren. Zo wordt hen letterlijk een spiegel voorgehouden.


share this page

Might also be interesting


Back to news overview