Skip to main content
Home  › ... News

News

Read more about all developments in pediatric palliative care here. And view all important dates in the national agenda .


Bekijk de video: Heb jij ook oog voor kinderen van ernstig zieke ouders?

Van elke zorgprofessional en alle hulpverleners in het sociale domein vraagt het om oog te hebben voor het hele gezin.


Als een ouder ernstig ziek is, heeft dat een grote invloed op het gezin. Naast de zorg die gericht is op deze ouder, is goede ondersteuning en begeleiding van kinderen erg belangrijk. Zij krijgen, hoe oud of jong ze ook zijn, alles mee. Helaas wordt dit tijdens het ziekteproces van de ouder, rondom een mogelijk overlijden en ook wanneer de ouder is overleden, vaak vergeten.

In Nederland groeit ongeveer een kwart van deze kinderen en jongeren op met chronische stress en angstklachten. Aandacht voor de vragen, zorgen en twijfels van zowel kinderen als de ouders is belangrijk om ervoor te zorgen dat zij het samen aan kunnen. Daarbij heeft het niet alleen waarde voor de kinderen van nu, maar is het ook van grote betekenis voor de volwassen mensen die zij in de nabije toekomst zullen worden. 

Richard* en Cathelijne, ouders van Puck (3), weten als geen ander hoe belangrijk het is dat er aandacht is voor de kinderen en vertellen dit in een indringende video. Samen met GZ-psycholoog Josien de Groot en huisarts en Hoofd Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg OLVG Marike de Meij gaan zij in op KIEZO-kinderen, Kinderen van Ernstig Zieke Ouders:

Praktische handvatten voor jou als professional

Van elke zorgprofessional en alle hulpverleners in het sociale domein vraagt het om oog te hebben voor het hele gezin. Om vervolgens in te kunnen schatten welke ondersteuning nodig is. Het is belangrijk om vanuit je professie te kijken naar de kleine stappen die er mogelijk zijn om deze ouders en kinderen op weg te helpen in deze ingrijpende tijd. Op de KIEZO pagina vind je adviezen en praktische handvatten.

* Helaas is Richard op 23 november 2023 overleden. Richard vond het belangrijk om mee te doen met deze film. Samen met de familie zijn we dankbaar dat dit is gelukt. We wensen hen veel sterkte met dit verlies.

Vanuit het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg zetten wij ons al jaren in voor zieke kinderen en hun gezinnen. Sinds kort is daar de zogeheten KIEZO-doelgroep bijgekomen: Kinderen van Ernstig Zieke Ouders. Voor de kinderen van een ernstig zieke ouder is momenteel onvoldoende aandacht binnen de palliatieve zorg. De Netwerken Integrale Kindzorg (NIK) hebben sinds de start van het subsidieprogramma ‘Impuls Geestelijke Verzorging Thuis’ aan ruim 500 kinderen die een ouder gaan verliezen of zijn verloren begeleiding kunnen bieden.


share this page

Might also be interesting


Back to news overview