Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Vernieuwde Individueel Zorgplan 3.0 in gebruik

Ouders en zorgprofessionals kunnen het Individueel Zorgplan downloaden op onze website.


Na intensief en meerjarig onderzoek in samenwerking met ouders en zorgprofessionals kan vanaf nu het vernieuwde Individueel Zorgplan 3.0 (IZP) gebruikt worden. Een zorgplan dat écht aansluit bij de wensen en verwachtingen van ouders en zorgverleners.

In een Individueel Zorgplan worden wensen en afspraken rondom de zorg, behandeling en kwaliteit van leven en sterven van het kind vastgelegd. Door een Individueel Zorgplan te gebruiken kan de zorg thuis, in het ziekenhuis en in de eigen omgeving (zoals bijvoorbeeld op school) goed op elkaar aansluiten. Ook kan de zorg sneller en makkelijker worden overgedragen, omdat iedereen goed geïnformeerd is. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van kinderpalliatieve zorg.

‘Zie het niet als iets zwaars. Alles kun je erin zetten. Niet alleen onderwerpen over het levenseinde, maar ook hoe om te gaan met degene die zorg nodig heeft. Dat is altijd aan te passen. Zo kun je het plan gebruiken als hulpmiddel om met elkaar in gesprek te gaan over de levenskwaliteit van het kind.’

Ouder Johan van Zanden in een interview over het IZP


Belangrijk om te weten:

  • Een Individueel Zorgplan kan opgesteld worden voor alle kinderen met een levensduurverkortende of levensbedreigende diagnose.
  • Het plan wordt opgestart en ingevuld door een betrokken kinderverpleegkundige en de hoofdbehandelaar of betrokken kinderarts, samen met kind en gezin.
  • Naast de lichamelijke zorg, is er in het plan veel oog voor de psychologische, sociale, pedagogische en spirituele aspecten.
  • Afspraken of wensen kunnen altijd bijgesteld of gewijzigd worden.


Aan de slag met het IZP?

Ouders en zorgprofessionals kunnen het Individueel Zorgplan downloaden op onze website. Om het proces van het opstellen van en werken met een IZP te verduidelijken zijn er ook procesafspraken opgesteld en beschreven in het bijbehorende zakboekje. Binnen NPPZ II gaan we aan de slag met de digitalisering van het IZP om ervoor te zorgen dat het plan altijd beschikbaar en up-to-date is.  Heb je vragen over het Individueel Zorgplan? Neem dan contact op met het Netwerk Integrale Kindzorg in jouw regio.


Het vernieuwde IZP is tot stand gekomen in het kader van het IZP-Project. Het onderzoek werd gedaan door onderzoekers in het Universitair Medisch Centrum Groningen, in samenwerking met onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en Universitaire Medische Centra Amsterdam. Ook het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, Stichting Kind en Ziekenhuis, alle Kinder Comfort Teams, alle regionale Netwerken Integrale Kindzorg en een ouderpanel waren betrokken.


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.