Skip to main content
Home  › ... Symposia
Schrijf je in

Symposium 'Wegwijs in kinderpalliatieve zorg'

Over de nieuwe richtlijn ‘Palliatieve zorg voor kinderen’ en het verbeterde IZP.

Tijdens het symposium ‘Wegwijs in kinderpalliatieve zorg’ hoor jij de ins en outs van de nieuwe richtlijn 'Palliatieve zorg voor kinderen' en het verbeterde Individueel Zorgplan (IZP). Schrijf je in!


 

Symposia data

16 mei 2023 vanaf 16:00u

Prijs

Gratis

Locatie

Prinses Máxima Centrum in Utrecht

Beschikbare plekken

24 plaatsen
Beide zijn onmisbare hulpmiddelen die de zorg voor kinderen met een levensbedreigende of levensduurverkortende aandoening naar een hoger niveau tillen en de kwaliteit van leven en sterven verbeteren. Op een manier die past bij de wensen en voorkeuren van kind en gezin. We brengen je op de hoogte van de herzieningen en toevoegingen in de richtlijn en laten zien hoe de op wetenschap gestoelde richtlijn vertaald is naar de praktijk in de vorm van een zorgplan voor het ernstig zieke kind. Een zorgplan dat recht doet aan de waarden van kind en gezin en aandacht besteedt aan álle aspecten van het ziek-zijn: lichamelijke zorg, gevoelens en gedachten, familie en vrienden, opvoeding, veiligheid, onderwijs en spiritualiteit.


Programma

Deel 1: Richtlijn palliatieve zorg voor kinderen

Nieuwe kennis uit de praktijk en nieuwe wetenschappelijke inzichten maakte dat het tijd werd voor een herziening van de vorige richtlijn uit 2013. Kim van Teunenbroek (promovenda Prinses Máxima Centrum) gaat in op de wijzigingen en toevoegingen in de vernieuwde richtlijn en laat zien hoe je de richtlijn in de praktijk gebruikt.

Erna Michiels (kinderoncoloog Prinses Maxima Centrum Utrecht) en Eduard Verhagen (afdelingshoofd Beatrix Kinderziekenhuis UMCG) maken ons wegwijs in de richtlijn palliatieve sedatie. Niet alleen de praktische aspecten komen aan bod, maar Eduard Verhagen legt ook in heldere taal uit hoe de juridische vork in de steel zit.

Een belangrijke wijziging in de herziene richtlijn is de toegenomen aandacht voor verlies, rouw en nazorg. Eline Kochen (promovenda emBRACE-study UMC Utrecht) neemt ons mee in de ondersteuning van ouders in de omgang met verlies en rouw rondom het levenseinde van hun kind.

Deel 2: Individueel Zorgplan

In het tweede deel van het symposium introduceert Chantal Joren (promovenda kinderpalliatieve zorg Beatrix Kinderziekenhuis UMCG) het IZP-Project en het vernieuwde IZP.

Vervolgens duiken we tijdens een panelgesprek samen de diepte in. Centraal staat de vraag: het opstellen van en werken met het vernieuwde IZP, hoe doe je dat eigenlijk? Panelleiders Judith Aris (assistent professor kinderpalliatieve zorg Beatrix Kinderziekenhuis UMCG) en Chantal Joren gaan in gesprek met: Marijke Kars (assistent professor Julius Centrum Utrecht), Annette Groenenberg (verpleegkundig casemanager kinderpalliatieve zorg en verpleegkundig coördinator Emma Thuis Team Amsterdam UMC), Hennie Knoester en Bettina Sandbergen (ervaringsdeskundige ouder). In dit gesprek komt ook uitgebreid aan bod wat de meerwaarde van een IZP is en hoe het in verband staat met Advance Care Planning (ACP).

Voor wie?
Iedereen die in aanraking komt met kinderen met een levensbedreigende of levensduurverkortende diagnose: kinderartsen, cliëntondersteuners, kinderverpleegkundigen, rouw- en verliesbegeleiders, psychologen, huisartsen, artsen voor verstandelijk gehandicapten, geestelijk verzorgers, etc. Ook ouders/verzorgers zijn van harte welkom.
 
Noteer dinsdag 16 mei 2023 in je agenda!
Locatie: Prinses Máxima Centrum in Utrecht
Tijd: 16:00 – 20:00 uur
Vanaf 16:00 uur ben je welkom voor een hapje en drankje. Een mooi moment om elkaar weer te ontmoeten. Het symposium begint om 17:00 uur. Er zal ook een livestream beschikbaar zijn voor wie het symposium liever online bijwoont.
 
Accreditatie is aangevraagd bij:
  • Accreditatiebureau Cluster 1 (huisartsen, specialisten, specialisten oudergeneeskunde, artsen voor verstandelijk gehandicapten)
  • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals Categorie Scholing Kinderverpleegkunde
  • Accreditatiebureau Verpleegkundige Specialisten Register
  • Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde
 
Dit symposium wordt georganiseerd door het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg in samenwerking met het onderzoeksteam van het IZP-Project en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Zien we jou bij het symposium?

Dit symposium wordt door experts uit de praktijk en ervaringsdeskundigen gegeven.

Vragen of contact

Voor vragen over dit symposium kun je contact opnemen met:

Chantal Joren
Chantal Joren
Coördinator Symposium

c.y.joren@umcg.nl

Zien we jou bij het symposium?

Dit symposium wordt door experts uit de praktijk en ervaringsdeskundigen gegeven.

Deel deze pagina


Terug naar overzichtspagina

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.