Skip to main content
Home  › ... Over kinderpalliatieve zorg › Publicaties

Publicaties

Een overzicht van publicaties over kinderpalliatieve zorg.


 

 


“Unveiling a fragile spirituality: Experiences of connectedness in pediatric palliative care”

“Unveiling a fragile spirituality: Experiences of connectedness in pediatric palliative care”

Ouders hechten veel betekenis aan menselijk contact en niet-toevallige gebeurtenissen bij overlijden kind

Geestelijk verzorger Nette Falkenburg deed onderzoek naar rouw bij ouders. Zij toont aan dat ouders van overleden kinderen veel betekenis hechten aan fundamenteel menselijk contact, maar ook aan bijzondere gebeurtenissen die als niet toevallig ervaren worden.

Behoefte aan verbinding

Falkenburg ondervroeg ouders waarvan hun zieke en overleden kind op een KinderIC lag. Op de KinderIC ervaren ouders van zieke kinderen angst, spanning maar ook eenzaamheid. Uit haar promotieonderzoek blijkt dat in alles wat op ouders afkomt, het essentieel is dat zij zich verbonden voelen, allereerst met hun kind, maar ook met de zorgverleners. Dit is zeker het geval als het kind overlijdt.

Daarnaast hechten ouders waarde aan bijzondere gebeurtenissen die als niet-toevallig ervaren worden. Dit kan gaan om voorgevoelens en intuïtie, om 'weten' wanneer het kind overlijdt en na het overlijden om talloze momenten waarin ouders hun kind 'dichtbij voelen'. Dit is een bijzondere vorm van spiritualiteit, binnen (kinder)palliatieve zorg, die vaak niet verbonden is met religie of affiniteit met spiritualiteit.

Aandacht voor rouw bij ouders

Met de resultaten wil Falkenburg meer aandacht creëren voor rouw bij ouders en bewustwording van de voorkomende bijzondere vorm van spiritualiteit, die volgens haar vaak niet opgemerkt of serieus genomen wordt. Daarnaast benadrukt ze het belang van de diepe verbindingen tussen patiënten, families en artsen en verpleegkundigen.

Bron: Vrije Universiteit, Amsterdam

Terug naar de publicaties

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.