Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Regeling actieve levensbeëindiging kinderen van 1 tot 12 jaar per 1 februari 2024 actief

Per 1 februari 2024 treedt de Regeling beoordelingscommissie Late Zwangerschapsafbreking, Levensbeëindiging bij Pasgeborenen en Levensbeëindiging kinderen 1-12 jaar in werking.


In zeldzame gevallen kan het lijden van een kind met een levensduurverkortende of levensbedreigende aandoening zo ondraaglijk worden dat de mogelijkheden van kinderpalliatieve zorg niet toereikend zijn om het lijden te verlichten. In deze gevallen kunnen gesprekken over levenseindebesluiten ontstaan. Voor late zwangerschapsafbreking en voor de groep pasgeborenen (tot 1 jaar) gold al langer een regeling over actieve levensbeëndiging. Recent is deze regeling uitgebreid met de groep kinderen van 1 tot en met 11 jaar. Per 1 februari 2024 treedt de regeling in werking. De doelen van de Regeling zijn het waarborgen van een zorgvuldige en verantwoorde praktijk van de late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging, het bieden van duidelijkheid en rechtszekerheid aan artsen en het zorgdragen voor transparantie en maatschappelijke controle. Voluit heet de regeling: de Regeling beoordelingscommissie Late Zwangerschapsafbreking, Levensbeëindiging bij Pasgeborenen en Levensbeëindiging Kinderen 1-12 jaar.

Bij deze groep spreken we niet over euthanasie, omdat kinderen in deze leeftijdsgroepen niet wilsbekwaam zijn om een dergelijke beslissing te nemen. De besluitvorming zal altijd in samenspraak tussen de arts en ouders – en indien mogelijk het kind – worden gemaakt. Leidend bij de besluitvorming is het uitzichtloos en ondraaglijk lijden van het kind.  Komende maanden worden de zorgvuldigheidseisen opgesteld door de beroepsgroep, en wordt scholing en informatie ontwikkeld om professionals en gezinnen goed te informeren en te ondersteunen.

Meer informatie over deze regeling

Voor informatie over actieve levensbeëindiging bij kinderen van 1 tot 12 jaar kun je op de website van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg terecht.

Voor informatie over de Regeling LZA-LP-LK1-12, de melding en beoordelingsprocedure kun je terecht op de website van de Beoordelingscommissie LZA-LPK.


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.