Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Position paper vraagt aandacht voor kinderen van ernstig zieke ouders

Tips en aanbevelingen.


Kinderen van ouders die ernstig ziek zijn staan nog te veel in de schaduw. De werkgroep KIEZO (Kinderen van Ernstig Zieke Ouders), waar het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg deel van uitmaakt, vraagt met het position paper ‘Ik doe er toch ook gewoon toe!’ aandacht hiervoor van zorgprofessionals.

Het position paper werd door Meggi Schuiling, bestuurder van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg uitgereikt aan Saskia Teunissen, bestuurder van Palliatieve Zorg Nederland. Teunissen, zelf ooit KIEZO-kind, gaf aan zich daar volledig in te kunnen vinden: “Ieder kind dat, met tranen over de wangen, ooit de voordeur heeft opengedaan voor een huisarts die alleen ‘Hoi, ik kom voor je vader’ zegt en vervolgens doorloopt naar de zieke ouder, weet hoe het anders had gekund.” De werkgroep KIEZO heeft tal van handreikingen over ‘hoe anders’ samengebracht in een handzaam boekje.

Tips voor de ondersteuning van KIEZO-kinderen

In het position paper staan tips hoe zorgprofessionals kinderen van ernstig zieke ouders  aandacht kunnen geven, zoals:

  • ouders ondersteunen bij de communicatie over de ziekte met hun kind(eren)
  • het kind betrekken bij het proces van ziek-zijn en de zorgverlening voor de ouder (en op te letten dat dit niet doorslaat in teveel mantelzorg, omdat dat kan leiden tot overbelasting van het kind)
  • het sociale netwerk van het gezin helpen mobiliseren; voor mantelzorgtaken t.b.v. de zieke ouder én een zo normaal mogelijke ontwikkeling van het kind. Denk aan familieleden, leerkrachten, buren en andere personen die dicht bij het gezin staan.
  • het kind helpen bij het leren omgaan met de (telkens veranderende) situatie, het vergroten van veerkracht en ruimte geven aan emoties
  • bijdrage leveren aan zo gezond mogelijke relaties binnen het gezin (ouder-kind-relaties, de relatie tussen ouders en de relatie(s) tussen broers en zussen)
  • brugfunctie vervullen tussen gezin en school, zodat betrokken personen de leerling optimaal kunnen ondersteunen
  • aandacht besteden aan levend verlies, het maken van toekomstige herinneringen (als duidelijk is dat de ouder aan de (gevolgen van de) ziekte komt te overlijden) en afscheid nemen.

Aanbevelingen voor kindvriendelijke zorg

In de position paper staan ook aanbevelingen om de zorgverlening voor ernstig zieke ouders ‘kindvriendelijk’ te maken. Zoals: scholing voor professionals in de chronische en/of palliatieve zorg in de (mogelijke) zorgbehoeften van KIEZO-kinderen, kennis van de (lokale/regionale) sociale kaart voor hulpverlening aan kinderen, nader onderzoek naar de positie van KIEZO-kinderen, met name naar de invloed van de prognose van de zieke ouder op hun levens.

Meer weten?

Het position paper vind je hier. Ben je ouder of zorgprofessional van een ziek kind en ben je op zoek naar hulp of meer informatie? Neem dan contact op met het Netwerk Integrale Kindzorg in jouw regio. Zij kunnen je meer vertellen over de subsidie Impuls Geestelijke Verzorging, een financiële ondersteuning aan gezinnen wanneer zij gebruik willen maken van een geestelijk verzorger of rouw- en verliesbegeleider.


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.


Er is een fout opgetreden. Fout: avt.Action Form_V1 is op dit moment niet beschikbaar.