Skip to main content
Home  › ... Ondersteuning › Boekenkast

Boekenkast

Boeken met thema overlijden, rouw en afscheid kunnen heel behulpzaam zijn. Thuis, op school of op het kinderdagverblijf. Hieronder vind je een overzicht van boeken met het thema's als afscheid, verdriet, verlies en rouw. Wat betekent het gemis voor jou of voor je kind? Wat voel je en wat is helpend?

Mis je een boek of heb je een tip? Laat het ons weten.


Boekenkast

Zoek een boek


Levenseindegesprekken

Levenseindegesprekken

Het boek Levenseindegesprekken beantwoordt vragen over het waarom, wanneer, waarover en hoe van levenseindegesprekken, zoals zorgverleners ze kunnen voeren met mensen die ongeneeslijk ziek zijn of met mensen die – los van een levensbedreigende ziekte – een hoge kwetsbaarheid kennen.

Het meeste aandacht krijgt het hoe; hoe start je levenseindegesprekken, of hoe maak je ze eenvoudiger? Daarvoor worden 14 verschillende handvatten (strategieën en methodieken) aangereikt, die onmiddellijk in de praktijk toegepast kunnen worden door artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, vrijwilligers, begeleiders of andere zorgverleners.

Het boek telt 84 pagina’s, en is geschreven door Rob Bruntink en Mariska Overman. Het boek is een uitgebreide, geactualiseerde versie van het boekje Levenseindegesprekken. Een whitepaper voor zorgverleners. 

Beschrijving
Levenseindegesprekken worden steeds belangrijker, met name sinds de gezondheidszorg ‘advance care planning’ (vroegtijdige/proactieve zorgplanning) omarmt. Van zorgprofessionals (waaronder artsen, verpleegkundigen en verzorgenden) wordt verwacht dat zij gesprekken over de nabije toekomst aangaan met patiënten die zich in één van deze vier situaties bevinden:
1. er is sprake van ouderdom en/of hoge kwetsbaarheid
2. er is sprake van een levensbedreigende ziekte
3. er is sprake van palliatieve zorgverlening
4. er is sprake van een acute, levensbedreigende situaties

In de praktijk blijkt dat vele zorgprofessionals nimmer geschoold zijn in dergelijke gesprekken, en het ook moeilijk vinden om er een start mee te maken. Het boek ‘Levenseindegesprekken’ biedt daar tal van praktische handvatten voor. Daarnaast geeft het zinvolle achtergrondinformatie over waarom het praten over de dood door zorgverleners vaak als moeilijk wordt ervaren.

Het boekje bevat onder meer de Flowchart Communicatie Palliatieve Zorg, waarmee zorgverleners in één oogopslag kunnen zien of het tijd is om met hun patiënten, cliënten of bewoners het gesprek aan te gaan over palliatieve zorg. Levenseindegesprekken vormen daarvan een belangrijk onderdeel. 

Auteur:Rob Bruntink en Mariska Overman

ISBN nummer:978-90-824497-5-4

Verschijningsjaar:2023

Terug naar de boekenkast

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.