Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


In de media: EenVandaag

Meggi Schuiling-Otten, bestuurder van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg over het belang van deze regeling.


Al lange tijd wordt nagedacht en gesproken over een vorm van actieve levensbeëindiging voor jonge kinderen tussen de 1 en 12 jaar, die ongeneeslijk ziek zijn en uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Hoogstwaarschijnlijk neemt het kabinet morgen een beslissing over de regeling. 

Vandaag sprak Meggi Schuiling-Otten, bestuurder van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg in de studio van EenVandaag over het belang van deze regeling. "De komst van de regeling is erg belangrijk, omdat het nu te vaak voorkomt dat deze groep ondraaglijk lijdt en niet op een prettige manier kan sterven." 

Bekijk hier het studiogesprek met Meggi Schuiling-Otten van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg 

Dit was in juni 2022 ook de conclusie in een promotie-onderzoek van Marije Brouwer van het UMCG naar lijden bij kinderen met een levensbedreigende aandoening. Maar een definitieve regeling liet op zich wachten. Morgen lijkt daar verandering in te komen, want dan neemt het kabinet hoogstwaarschijnlijk een positief besluit over de regeling.

Deze regeling voor actieve levensbeëindiging bij jonge kinderen ligt erg gevoelig en is een ingewikkeld politiek proces. "Maar er is wel getracht vanuit het ministerie om te kijken hoe de regeling aansluit bij vragen uit de praktijk", zegt UMCG-onderzoeker Brouwer.

Als de regeling er komt, is Nederland het eerste land ter wereld waar dit mogelijk wordt. Schuiling-Otten van het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg verwacht kritiek uit het buitenland: "Dat hebben we ook gehad met het levenseinde van pasgeborenen. De argumenten zijn begrijpelijk en hebben vaak een culturele of religieuze oorsprong. Als voorloper kun je altijd rekenen op kritiek."

Bekijk hier de gehele uitzending. 


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.