Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg ondersteunt regeling actieve levensbeeïndiging 1 - 12 jaar

Wat houdt de regeling in voor het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg?


Vandaag, 14 april 2023, heeft het kabinet besloten dat er een regeling komt voor de levensbeëindiging van zieke kinderen van 1 tot 12 jaar, die ernstig en uitzichtloos lijden.

Belangrijke ontwikkeling

Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg ondersteunt dit positieve besluit. Wat betreft de kinderen van 1 - 12 jaar zal de regeling betrekking hebben op een kleine groep ongeneeslijk zieke kinderen die uitzichtloos en ondraaglijk lijden en bij wie de mogelijkheden van palliatieve zorg niet toereikend zijn om hun lijden te verlichten. Desalniettemin zal het Kenniscentrum onder andere een belangrijke rol vervullen in de volgende onderwerpen.

Aandachtspunten

  • Het Artsensteunpunt Levenseinde Kinderen, dat is ondergebracht bij het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, kan bij de ondersteuning van artsen een belangrijke rol vervullen. Het ministerie van VWS zal de implementatie samen met de beroepsgroepen en andere relevante organisaties, zoals patiënten(belangen)organisaties, oppakken.
  • Casuïstiek wordt momenteel niet systematisch verzameld. De NVK en het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg pakken dit gezamenlijk op en zullen de mogelijkheden hiervoor bespreken. 
  • Op het punt van scholing en voorlichting kunnen de beroepsgroepen en het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg een betekenisvolle rol vervullen. Ook zal in dit kader een nieuwe impuls gegeven worden aan het Artsensteunpunt Levenseinde Kinderen.
  • In het kader van perinatale palliatieve zorg en levensbeëindiging pasgeborenen en late zwangerschapsafbreking is er een werkgroep ingesteld, bestaande uit: Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, de beroepsgroepen (NVOG en NVK), Stille Levens/Kenniscentrum Babysterfte en de VSOP.

We zullen de ontwikkelingen met betrekking tot de regeling actieve levensbeeïndiging kinderen 1-12 jaar zorgvuldig delen op deze website.

Extra aandacht

Vanavond in Nieuwsuur (NPO 2) deelt Eduard Verhagen, hoogleraar kinderpalliatieve zorg, zijn visie op deze ontwikkeling, samen met de minister en Ilse Zaal-Schuller (AVG).


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.


Er is een fout opgetreden. Fout: avt.Action Form_V1 is op dit moment niet beschikbaar.