Skip to main content
Home  › ... Nieuws

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.


Nieuw onderzoek naar verbetering en implementatie van het IZP

Een onderzoeksprotocol naar verbetering en implementatie van een landelijk individueel zorgplan in de kinderpalliatieve zorg.


Chantal Y. Joren1,2, Marijke C. Kars3, Leontien C. M. Kremer4, Hester Rippen5, A. A. Eduard Verhagen2, Judith L. Aris-Meijer2. Correspondentie via Chantal Y. Joren; c.y.joren@umcg.nl

Inleiding

Kinderpalliatieve zorg is zorg voor kinderen met een levensbedreigende of levensbeperkende aandoening en kan gepaard gaan met complexe zorg, die maanden of jaren kan duren. In 2015 is het landelijk Individueel Zorgplan (IZP) ontwikkeld en succesvol gebleken. Het IZP kan worden gezien als een instrument om coördinatie, kwaliteit en continuïteit van kinderpalliatieve zorg te faciliteren. In de praktijk wordt een IZP echter vaak te laat en voor te weinig kinderen afgerond. Door het IZP verder te ontwikkelen en te implementeren in Nederland willen we de coördinatie, kwaliteit en continuïteit van de zorg voor elk kind met een levensbedreigende of levensbeperkende aandoening en zijn/haar gezin verbeteren.

Methoden en analyse

Om het oorspronkelijke IZP te evalueren zijn er interviews gehouden en vragenlijsten afgenomen onder ouders van kinderen die een IZP 1.0 hebben of hebben gehad en zorgprofessionals die IZP 1.0 hebben gebruikt. Op basis van de resultaten wordt IZP 1.0 verder ontwikkeld. In een implementatieperiode van circa 7 maanden wordt een implementatiestrategie geschreven en wordt het vernieuwde IZP, IZP 2.0, landelijk getoetst. Gedurende de implementatieperiode wordt IZP 2.0 gebruikt voor alle kinderen die zijn aangemeld bij kinderpalliatieve zorgteams. Na de implementatieperiode wordt IZP 2.0 geëvalueerd aan de hand van interviews en vragenlijsten onder ouders van kinderen die IZP 2.0 hebben gekregen en zorgprofessionals die met IZP 2.0 hebben gewerkt. Op basis van deze resultaten wordt IZP 2.0 verder geoptimaliseerd tot de definitieve versie: IZP 3.0.

Ethiek en verspreiding

Deze studie kreeg ethische goedkeuring. Het IZP 3.0 zal worden verspreid via het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, om brede beschikbaarheid voor het grote publiek en zorgverleners binnen de kinderpalliatieve zorg te waarborgen. Daarnaast streven we ernaar om studieresultaten te publiceren en om resultaten te presenteren op nationale en internationale wetenschappelijke bijeenkomsten.

Bekijk het artikel. 


Benieuwd naar de ontwikkelingen? Bekijk de projectpagina van IZP.

 

 


Deel deze pagina

Mogelijk ook interessant


Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

Lees hier meer over alle ontwikkelingen binnen kinderpalliatieve zorg. En bekijk alle belangrijke data in de landelijk agenda.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom kinderpalliatieve zorg.